2015. február 2., hétfő

Gyógynövényekkel a megfázás ellen.

Mindenkinek vannak jól bevált receptjei, házi praktikái az influenza, nátha tüneteinek kezelésre. Talán nem ismeretlen a méz-fokhagyma vagy méz-feketeretek kombináció, a kakukkfüves forró fürdő, a vöröshagyma tea…

Nézzük, milyen gyógynövények lehetnek segítségünkre a torokfájás, a megfázás tüneteinek enyhítésére! 


1. Torokfájás, köhögési inger csökkentésére alkalmazható gyógynövények: 

Méz.
A virágok nektárjából származó méz nem csak finom, hanem bevonja a gyulladt torkot, mérsékli a köhögési ingert és enyhe köptető hatású. Akár önmagában, lassan szopogatva, akár mézes tea formájában igen hatásos.  

Izlandi zuzmó.
Egyre ismertebb ez az északi országokban és magas hegységekben honos gyógynövény, amely segít felszakítani a letapadt nyákot, emellett mégis csökkenteni képes a köhögés intenzitását. Megfázásnál a zuzmósavak antibakteriális, fertőtlenítő hatásának köszönhetően gyorsítja a felépülést. 

Lándzsás útifű.
A hazánkban is elterjedt gyógynövény forrázat vagy szirup formájában bevonja a gyulladt a torkot, ezáltal csökkenti a köhögési ingert. Feloldja a légutakban letapadt sűrű nyákot, megkönnyíti annak felköhögését. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatással is bír. 



Kerti kakukkfű.
A felső légutak gyulladásos megbetegedéseinél széleskörűen alkalmazható gyógynövény. Belsőleg – tea vagy szirup formájában - igen jó köptető, emellett erős antibakteriális hatással rendelkezik. Ez utóbbi tulajdonságát kihasználva gargarizálásra és inhalálásra is kiválóan alkalmas. 

Ipekakuána.
A gyógyszertári kanalasként ismert ánizsos ipekakuána oldat erős köptető hatású. Segíti a légutak tisztulását. 

Pemetefű.
Hazánkban sajnos egyre ritkábban előforduló gyógynövény elsősorban köptető, nyákoldó hatással rendelkezik.


2. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények: 

Fokhagyma.
Igen erős baktériumölő hatással rendelkezik, így valóban kiváló segítség lehet a megfázás leküzdésében. 



Propolisz.
A méhek a kaptár belső falának bevonásához, a rések betapasztásához és fertőtlenítéséhez propoliszt használnak. Igen erős baktérium-, gomba- és vírusölő hatással bír, ami segíti szervezetünket a megfázás leküzdésében. 

Orvosi kamilla.
A kamilla az egyik legszélesebb körben alkalmazható gyógynövényünk. Elsősorban megfázásos megbetegedéseknél használhatóak ki gyulladáscsökkentő, immunrendszert erősítő hatásai. Egyrészt gargarizálóként a szájüreg és a torok, másrészt inhalálóként az arcüreg, orrüreg gyulladásának csökkentésére alkalmazható. Bővebben erről a gyógynövényről ITT olvashat.


3. Orrdugulás enyhítése: 

Eukaliptusz.
Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az orrdugulás enyhítése mellett, segít a betegség leküzdésében.

Fodormenta.
Illóolaját megfázásos megbetegedéseknél az orrdugulás mérséklésére használhatjuk. 



Majoránna.
Megfázásos megbetegedésekben az orrdugulás megszüntethető a gyógynövény finom porának felszívásával, vagy a friss levél préslevével.


4. Izzasztó gyógynövények: 

Hársfa.
A hársfából készült tea igen jó izzasztó, melyet a megfázás mellett, hörghurut, tüdő- és mellhártyagyulladás esetén használnak. Nyálka tartalma miatt immunrendszer stimuláló hatása is van, ami ilyen megbetegedéseknél előnyös. 




Bodza.
A hársfához hasonlóan izzasztó, immunstimuláló hatású.


5. Immunrendszer támogatása: 

Csipkebogyó.
Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően védi a szervezetet a környezeti ártalmaktól, azáltal, hogy képes megkötni a szervezet sejtjeit károsító szabad gyököket. Segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében. Ezért is van kulcsszerepe a meghűléses betegségek megelőzésében és kezelésében.

A C-vitamin (mint a többi vitamin is) hőérzékeny, emiatt a csipkebogyó teát nem szabad forró vízzel készíteni, csak hideg vízben áztatva és bomlékonysága miatt a fémeszközöket is kerülni kell a készítésnél. 



Kasvirág (bíbor és keskenylevelű)
A hatóanyagáról, a növényi nyálkákról (poliszacharidokról) már a ’80-as évek elejétől ismert volt, hogy immunstimuláns hatásúak, növelik a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, gátolják a vírusok szaporodását, megfázásos megbetegedéseknél segíti az antibiotikumok hatását és csökkenti a visszaesés gyakoriságát. Használható könnyebb és középnehéz megfázás, nátha gyógyítására.


Kapcsolódó írásaim:

- Komplex készítmények a meghűléses betegségek kezelésére-Paracetamol. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése