2015. február 16., hétfő

Bőrápolás télen.


Bőrünkre minden évszakban más-más „megpróbáltatás” vár. Ápolásának, védelmének módja nagyban függ az időjárástól - míg nyáron elsősorban a megfelelő napvédelmen van a hangsúly, addig télen a hideg, a száraz levegő és a szél ellen kell óvnunk bőrünket. Télen még az egyébként normál bőrtípus is hajlamos a kiszáradásra, érzékennyé, sérülékennyé válhat.


Fontos a megfelelő kozmetikumok kiválasztása. 

A bőrszárazságot nem csak a víz, hanem -és ez télen különösen gyakori- a megfelelő zsírok hiánya is okozhatja. Hidegben csökken a bőr zsírtermelése, ami kiszáradásához, kipirosodásához vezet. Hogy megelőzzük ezt a problémát érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő bőrápolásra – elsősorban a ruhával nem fedett területekre, az arc és a kéz bőrére kell figyelmet fordítanunk, hisz ezek a felületek vannak leginkább kitéve a hidegnek, a szélnek. Télen érdemes lipidben gazdagabb krémet választanunk, szemben a nyári könnyű, hidratáló krémekkel. 



A lakás páratartalma befolyásolja bőrünk hidratáltságát. 

A fűtési szezonban a legtöbb lakásban száraz a levegő, ami tovább ronthatja a helyzetet. A bőr számára ideális páratartalom 40-60% között van. Párologtatással sokat javíthatunk ezen - akár párologtató készülékről, akár a radiátorra teregetett vizes ruháról, vagy egy kis tálka vízről legyen is szó. 


Fürdés vagy zuhanyzás? 

 Kerüljük a forró fürdőket, a hagyományos szappanok használatát, mert megbontják bőrünk természetes védőrétegét. Télen érdemes a kellemesen meleg vizes zuhanyt választani, természetes zsiradékokban gazdag fürdetővel (Pl.: sheavaj, kakaóvaj, linolsav, kókuszolaj...).

Aki a forró fürdő mellett dönt – hisz, mikor is vágynánk egy relaxáló fürdőre jobban, mint télen – ne feledkezzen meg fürdőolaj használatáról! 


Figyeljünk oda, hogy mit eszünk! 
Kerüljük a csípős, fűszeres ételeket, a túlzott sóbevitelt, az alkohol és kávé fogyasztást, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből, ami kihat a bőr hidratáltságára is. Emiatt ugyanúgy, mint nyáron, figyelnünk kell a megfelelő folyadékbevitelre! 


Sport. 

A szaunázás, a sportolás javítja a bőr vérellátását, ellenállóvá tesz a bőrt. Az izzadásnak méregtelenítő, fertőtlenítő hatása van, edzi a bőrt és kevésbé fog kiszáradni a környezeti tényezők hatására.


Csecsemők, kisgyermekek. 

Téli időszakban is nagyon fontos, hogy a csecsemők és kisgyermekek szabadban legyenek. Bőrük védelmére azonban fokozottan oda kell figyelnünk, hisz sokkal védtelenebbek, érzékenyebben reagálnak az időjárás változásaira. Megelőzésként zsíros készítményeket használhatunk, ami bevonatot képez, ezáltal ápolja, védi a bőrüket. 



Fényvédelem télen is! 

 A télen is leéghetünk. Elsősorban a fehér, könnyen leégő bőrtípusúak figyeljenek napsütéses téli napokon a megfelelő faktorú fényvédő krémek használatára. Illetve síeléskor a tengerszint feletti magasság és a levegő páratartalmának növekedésével emelkedik az UV-sugárzás erőssége. Ehhez járul még hozzá a hóról visszaverődő fény hatása, ami csúnya leégéshez vezethet. 


Ne feledkezzünk meg ajkainkról!

Az ajkak bőre rendkívül vékony, kis mértékben termel zsiradékot, így érzékenyen reagál a környezeti változásokra. Használjunk magas zsírtartalmú ajakíreket, rúzsokat, hogy megakadályozzuk a kiszáradást, kicserepesedést.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése