2013. szeptember 17., kedd

Méh- és darázscsípés kezelése - gyógyszerész szemmel.


Ez most egy rendkívül aktuális bejegyzés lesz. Legalábbis, ha azt vesszük, hogy 5 napja megcsípett egy darázs vagy méh. Igazából nem tudom, melyik lehetett, mert bebújt a nadrágomba, miután gondolom nem találta a kiutat, jól megcsípett, majd kirepült, de nem volt sem időm, sem lélekjelenlétem, hogy megfigyeljem, milyen állat is okozta azt az égető, szúró nagy fájdalmat.

Mivel ilyen kb.14 éve történt utoljára, nem voltam felkészülve a dologra. Volt egy elképzelésem a kezelésről, de gondoltam kicsit utánaolvasok a lehetőségeknek.
Mindenfélét olvastam a kétféle csípésről (méh kontra darázs), hogy az egyik esetben lúgos a méreg, a másikban savas, így vagy ecetes, vagy szódabikarbónás borogatás ajánlott, de én nem tudtam, mivel állok szemben, hogy szedje ki csipesszel a fullánkot, azt is, hogy körömmel vagy bankkártyával kaparjuk ki, véletlenül se csipesszel fogjunk hozzá... 

A sok okos tanács után úgy döntöttem, hogy a saját fejem után megyek. Első este büszke voltam magamra, mert alig dagadt be-gondoltam jó úton járok, de másnapra két, harmadnapra három tenyérnyi lett a duzzanat. Élénk piros középső folttal és egy jóval nagyobb halvány udvarral.
Úgy voltam vele, ha tovább terjed, csak beszélek orvossal, bár nem tudtam, mi mást ajánlhatna még azon felül, amit én is szedek, de kezdtem aggódni. Negyedik napra megjött az áttörés. Elkezdett visszahúzódni a pirosság. Ma az 5.napnál tartunk és csak a középső duzzanat maradt meg, de már egyáltalán nem ég, nem viszket és nem forró, mint az első napokban.
A hosszas bevezetés után, nézzük, mi az, ami mellett döntöttem:

Egyből kálcium pezsgőtablettát vettem be és ezt napi 2x ittam minden nap. (2x500mg) Az allergiás reakció során megnő a kapillárisok áteresztő képessége, a kálcium ezt csökkenti.
Második naptól kezdve, mikor látványosan romlott a helyzet, elkezdtem a hideg vizes borogatást és esténként egy antihisztamin hatóanyagú tablettát. Cetirizin hatóanyagú volt itthon, de bármelyik tökéletesen megfelelt volna.
Bővebb információ az antihisztaminokról: Allergia - szénanátha. című cikkemben olvasható.
Végül helyi kezelésnek a Fenistil gélt választottam (a borogatás mellett), mert hatóanyagának köszönhetően szintén segített visszahúzni a duzzanatot.
Fenistil gél betegtájékoztatója:
"Milyen típusú gyógyszer a Fenistil gél?
A Fenistil gél hatóanyaga az antihisztaminoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, melyeket az allergiás bőrtünetek és számos, különböző eredetű viszketés csillapítására használnak.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Fenistil gél?
A Fenistil gélt a különböző bőrreakciókat (pl. bőrkiütések, csalánkiütés, rovarcsípés, napégés és felületes égési sérülés) kísérő viszketés enyhítésére használják.
A Fenistil a viszketést a szervezetben az allergiás reakciók során felszabaduló hisztamin hatásának gátlásával szünteti meg. A gél a bőrbe történő felszívódását követően gyorsan, akár néhány perc alatt csillapítja a viszketést és a bőrirritációt. A Fenistil gél ezen kívül helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik."
5.nap



8 megjegyzés:

  1. A csípés helyére szorított félbevágott vöröshagyma jelentősen csökkenti a fájdalmat, a pírt. Elvileg "kiszívja" a mérget. Idén nyáron volt alkalmunk kipróbálni, mivel a fiamat megcsípte egy darázs.

    VálaszTörlés
  2. A gyerekdoktornénink nem írta fel a gyerekemnek az erdei iskolai táborba a kalcium injekciót (amit mindig tartunk itthon, mert van a családban súlyos allergiás), azt mondta, hogy az újabb vélemény az, hogy kárt okozhat, helyette egy szintén cetirizin alapú cseppet írt fel.
    Ami aztán nem használt.

    VálaszTörlés
  3. https://www.novakhunor.hu/videok/hiaba-volt-nala-kalcium-a-fia-megis-belehalt-a-darazscsipesbe

    VálaszTörlés
  4. https://www.novakhunor.hu/gyogyszerek/milyen-allergiaellenes-szert-hasznaljunk-ne-a-legnepszerubbet

    VálaszTörlés
  5. Tessék már elfelejteni a calciumot. NINCS allergiaellenes hatása.

    VálaszTörlés
  6. Kalcium allergiára.

    Van, aki ellene van, van, aki esküszik rá. Hogy valós hatás, vagy placebo elven működik, ki tudja. Nehéz eldönteni, mi az igazság.

    Több orvossal találkoztam, aki a mi napig írja és javasolja a kalcium szedését. Mikor kérdeztem, mi a véleménye a legújabb trendről, hogy felesleges, sokan védték, hogy hosszú évek tapasztalata mást mutat. (fiatal 40 év körüli fül-orr-gégész doktornőtől, a nyugdíjas háziorvosig)

    Bevallom én is elkezdtem lebeszélni a gyógyszertárba betérőket róla, de nagyon sokszor ellenállásba ütköztem.
    Idősek, fiatalok vegyesen, állították, hogy nekik használ.

    Volt egy hölgy, aki több dobozzal akart venni a lányának allergiára. Ajánlottam antihisztamint és mivel beszélgetésbe elegyedtünk, elmondtam, hogy ez afféle hungarikum, csak itt ajánlottuk éveken keresztül az allergiás tünetek csökkentésére (miközben akkor sem tudtuk a hatásmechanizmusát), más országban nem is hallottak róla. Erre néz rám nagy mosolyogva, hogy ők bizony évek óta Svédországban élnek és ott is javasolják az orvosok és a gyógyszerészek a kalciumot allergiára. Bevallom, meglepődtem és azóta nem akarok meggyőzni senkit le- vagy rábeszélni.

    VálaszTörlés
  7. Darázscsípésre jó e a cetírízín EP 10 mg filmtabletta

    VálaszTörlés