2013. augusztus 17., szombat

Folsav és a terhesség. 2.rész

Ma folytatjuk a nemrégiben megkezdett témánkat a folsavról, csak már más megközelítésben.


- Bevallom ezt a cikket kicsit később akartam feltenni, de az előző részhez érkező egyik kérdés miatt annyira aktuálissá vált, hogy gondoltam nem várok vele tovább.

A folsav és a terhesség.

Várandósság alatt megnő a szervezet folsav igénye!

Terhesség alatt elsősorban a velőcső-záródási rendellenességek megelőzése miatt van nagy szerepe, hiszen a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav megfelelő mennyiségű jelenlétében megy végbe hibátlanul.

A terhesség során a magzat fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos.

Az ajánlott napi adag 0,4-0,8 mg. Maximálisan napi 1 mg vehető be! (Más források szerint a napi szükséglet 0,05-0,2 mg, ami terhesség alatt 0,3-0,4 mg-ra nő.)

(Egy kis megjegyzés: A folsav átjut az anyatejbe, ezért szoptatás idején csak az előny/kockázat mérlegelése mellett adható.)



Mik is azok a velőcső záródási rendellenességek?


A velőcső záródási rendellenességek (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. 

A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a gerincvelő az ún. velőlemezből alakul ki, amely normális esetben velőcsővé záródik. Ha ez a záródás elmarad vagy nem teljes, akkor beszélünk velőcső záródási rendellenességről. 

A velőcső záródására a terhesség 28.napjára fejeződik be.

Folsav pótlásának lehetőségei.


A folsav felszívódása érdekes módon a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. Azt érdemes tudni, hogy a folsav felszívódásához és megfelelő raktározásához B12-vitamin szükséges. (a kombinált vitaminokban, mint a terhesvitaminokban , mind a kettő megvan)

Legjobb természetes folsav forrásaink a leveles zöldségek (elsősorban a spenót), a gyümölcsök, a máj, a búzacsíra és az élesztő. 

Gyógyszer és étrendkiegészítő formájában mind önmagában, mind komplex készítményben (multivitaminok, terhesvitaminok) megtalálható.


Folsav és metafolin.


"Magyarországon a nők akár 56%-a nem képes a folsavat megfelelően hasznosítani, teljes mértékben biológiailag aktív formává, foláttá alakítani." (Czeizel E. et al (2001): A metiléntetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) gén polimorfizmusának (C677T) magyarországi gyakorisága. Orvosi Hetilap 2001, 142 (23), 1227-1229).

A folsav maga nem biológiailag aktív forma, a szervezet alakítja át azzá, így tudja a megfelelő hatásokat elérni.

A metafolin ezzel szemben már a biológiailag aktív folát formának egy kalcium vegyülete. Így a metafolinhatóanyag könnyebben hasznosítható a szervezet számára.

Remélem hasznos volt ez a kis összegzés!


Kapcsolódó írásaim:

6 megjegyzés:

  1. Kedves Júlia!

    A minap jártam orvosnál, és mikor megtudta, hogy babát szeretnék és már idősebb vagyok, felírt Eurovit folsavat. A termék 3 mg folsavat tartalmaz kapszulánként, és a betegtájékoztató egyes esetekben (terhességi előzményben szereplő velőcsőzáródási rendellenesség, folsavhiányos megaloblasztos vérszegénység, stb.) akár napi 6 mg beszedését is javasolja. Fentebb Ön azt is írta, hogy szinte lehetetlen a folsavat túladagolni, de azt is, hogy maximálisan napi 1 mg szedhető be. Tehát biztonságos, ha beveszek napi 1 tablettát (3 mg), vagy inkább hagyjam abba a szedését?

    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Én napi 1 tablettát elégnek tartok. A velőcső záródási rendellenességek megelőzésére 1mg folsav elegendő, ezt a mennyiséget lehet emelni (4mg-ig javasolt maximum), amennyiben magas a kockázati tényező. (kor, családi halmozottság, vetélés...)

      Dr.Czeizel Endre az alábbi linken található cikkében részletesen kifejti ezt a témát:
      http://www.pocaklako.hu/felkeszules-a-terhessegre/terhesvitaminok/

      Sok sikert kívánok Önnek a babához!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  2. Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne,hogy szedhetek e magzatvédő vitamin mellé még plusz folsavat vagy elég az ami a Dr Czeizel magzatvédő muliti vitaminban van?? Válaszát előre is köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Elég, ami a Dr.Czeizel vitaminban van. Nem szükséges mellé plusz folsav pótlása.

      Üdvözlette,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  3. Kedves Doktornő!Az lenne a kérdésem, hogy terhesség alatt meddig ajánlott szedni a folsavat? Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      A velőcső záródása a terhesség 28.napjára befejeződik, így addig mindenképp ajánlott a szedése. De várandósság alatt megnő a folsav igény, így végig érdemes szedni.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés