VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2013. augusztus 17., szombat

Folsav és a terhesség. 2.rész

 
 
Ma folytatjuk a nemrégiben megkezdett témánkat a folsavról, csak már más megközelítésben.

- Bevallom ezt a cikket kicsit később akartam feltenni, de az előző részhez érkező egyik kérdés miatt annyira aktuálissá vált, hogy gondoltam nem várok vele tovább.
 
 
A folsav és a terhesség.
 
Várandósság alatt megnő a szervezet folsav igénye!
 
Terhesség alatt elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzése miatt van nagy szerepe, hiszen a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav megfelelő mennyiségű jelenlétében megy végbe hibátlanul.
 
A terhesség során a magzat fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos.
 
 
Az ajánlott napi adag 0,4-0,8 mg. Maximálisan napi 1 mg vehető be! (Más források szerint a napi szükséglet 0,05-0,2 mg, ami terhesség alatt 0,3-0,4 mg-ra nő.)
 
(Egy kis megjegyzés: A folsav átjut az anyatejbe, ezért szoptatás idején csak az előny/kockázat mérlegelése mellett adható.)
 
 
 
Mik is azok a velőcsőzáródási rendellenességek?
 
A velőcsőzáródási rendellenességek (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. 
 
A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a gerincvelő az ún. velőlemezből alakul ki, amely normális esetben velőcsővé záródik. Ha ez a záródás elmarad vagy nem teljes, akkor beszélünk velőcső záródási rendellenességről. 
 
A velőcső záródására a terhesség 28.napjára fejeződik be.
 
 
Folsav pótlásának lehetőségei.
 
A folsav felszívódása érdekes módon a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. Azt érdemes tudni, hogy a folsav felszívódásához és megfelelő raktározásához B12-vitamin szükséges. (a kombinált vitaminokban, mint a terhesvitaminokban , mind a kettő megvan)
 
Legjobb természetes folsav forrásaink a leveles zöldségek (elsősorban a spenót), a gyümölcsök, a máj, a búzacsíra és az élesztő. 
 
Gyógyszer és étrendkiegészítő formájában mind önmagában, mind komplex készítményben (multivitaminok, terhesvitaminok) megtalálható.
 
 
Folsav és metafolin. 
 
"Magyarországon a nők akár 56%-a nem képes a folsavat megfelelően hasznosítani, teljes mértékben biológiailag aktív formává, foláttá alakítani." (Czeizel E. et al (2001): A metiléntetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) gén polimorfizmusának (C677T) magyarországi gyakorisága. Orvosi Hetilap 2001, 142 (23), 1227-1229).
 
 
A folsav maga nem biológiailag aktív forma, a szervezet alakítja át azzá, így tudja a megfelelő hatásokat elérni.
 
A metafolin ezzel szemben már a biológiailag aktív folát formának egy kalcium vegyülete. Így a metafolinhatóanyag könnyebben hasznosítható a szervezet számára.
 
Magyarországon a metafolin a Femibion terhesvitaminban található meg.
 
 
Remélem hasznos volt ez a kis összegzés!
 


Kapcsolódó írásaim:
- Meghűléses betegségek tüneteinek enyhítése terhesség és szoptatás alatt.
- Aranyér terhesség alatt és szülés után.
- Cukorbetegség a terhesség alatt.
- Fogamzásgátlás lehetőségei szoptatás alatt.

4 megjegyzés:

 1. Kedves Júlia!

  A minap jártam orvosnál, és mikor megtudta, hogy babát szeretnék és már idősebb vagyok, felírt Eurovit folsavat. A termék 3 mg folsavat tartalmaz kapszulánként, és a betegtájékoztató egyes esetekben (terhességi előzményben szereplő velőcsőzáródási rendellenesség, folsavhiányos megaloblasztos vérszegénység, stb.) akár napi 6 mg beszedését is javasolja. Fentebb Ön azt is írta, hogy szinte lehetetlen a folsavat túladagolni, de azt is, hogy maximálisan napi 1 mg szedhető be. Tehát biztonságos, ha beveszek napi 1 tablettát (3 mg), vagy inkább hagyjam abba a szedését?

  Válaszát előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kérdező!

   Én napi 1 tablettát elégnek tartok. A velőcső záródási rendellenességek megelőzésére 1mg folsav elegendő, ezt a mennyiséget lehet emelni (4mg-ig javasolt maximum), amennyiben magas a kockázati tényező. (kor, családi halmozottság, vetélés...)

   Dr.Czeizel Endre az alábbi linken található cikkében részletesen kifejti ezt a témát:
   http://www.pocaklako.hu/felkeszules-a-terhessegre/terhesvitaminok/

   Sok sikert kívánok Önnek a babához!

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 2. Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne,hogy szedhetek e magzatvédő vitamin mellé még plusz folsavat vagy elég az ami a Dr Czeizel magzatvédő muliti vitaminban van?? Válaszát előre is köszönöm!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kérdező!

   Elég, ami a Dr.Czeizel vitaminban van. Nem szükséges mellé plusz folsav pótlása.

   Üdvözlette,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés