2013. július 16., kedd

Veszélyes-e a sok antibiotikum gyermekkorban?

Amit az antibiotikumokról a legfontosabb tudni, hogy csak és kizárólag baktériumok ellen hatásosok, vírusok ellen nem!
Sajnos – mind gyermek-, mind felnőttkorban- sok esetben indokolatlan az alkalmazásuk, mivel a betegség hátterében nem baktérium okozta fertőzés áll, hanem vírus. Természetesen előfordulhatnak olyan esetek is, mikor pl. influenza esetében (amelyet vírus okoz), bakteriális felülfertőződés alakul ki, így szükségessé válik az antibiotikum adása. 
Milyen veszélyei vannak az antibiotikumok szedésének?
Gyermekeknél leggyakrabban a hasmenéssel találkozik a szülő. Ennek oka az, hogy az antibiotikumok nem válogatnak, vagyis nem csak a káros baktériumokat pusztítják el, hanem a bélrendszerben található hasznos baktériumokat is - felborítva ezzel a bélflóra kényes gomba-baktérium egyensúlyát. A gombák túlsúlya pedig hasmenést okoz.
Szerencsére egyre többen tudnak – vagy a reklámokból, az orvostól, vagy a gyógyszerészüktől… - a bélflóra helyreállító pro-és prebiotikumokról. Így az antibiotikum terápiával egy időben elkezdett bélflóra helyreállító készítmények szedése megelőzheti ezt a problémát.
Lányok esetében felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya is. Az antibiotikum kúra mellékhatásaként sajnos kialakulhat gombás fertőzés. 
A másik nagyon veszélyes dolog, a baktériumok antibiotikumok ellen kialakuló rezisztenciája. Ez nem annyira kézzelfogható dolog a szülőknek, mint a hasmenés, de hosszú távon sokkal veszélyesebb, mivel olyan baktériumtörzsek alakulhatnak ki, amelyek ellen nem használnak a meglévő antibiotikumok. (Ezért is van, hogy sok esetben egy antibiotikum kúra nem is elég. Másik –vagy akár harmadik- fajtát ír fel az orvos és csak úgy sikerül meggyógyulnia a betegnek.
Ezt egyrészt az indokolatlan, másrész a nem megfelelő antibiotikum használat okozza. Sok esetben a gyógyszert nem szedik az orvos által előírt adagokban vagy ideig.
Sajnos nem egy esetben találkoztam olyan szülővel, aki túl soknak tartotta a napi kétszeri-háromszori adagolást, önhatalmúlag csökkentette az adagot és büszkén mesélte, hogy így is meggyógyult a gyerek. Ahhoz, hogy az antibiotikum kifejtse hatását és teljesen el tudja pusztítani a szervezetben lévő baktériumokat, folyamatosan megfelelő szinten jelen kell lennie. Viszont, ha az előírt napi 3x1 helyett, csak 2x1-et kap a beteg, a gyógyszer nem tudja elérni a szükséges koncentrációt, így a felépülés után a szervezetben maradhatnak „túlélő” baktériumok, amelyek megtanulnak ellenállni az adott antibiotikumnak.
Ugyanez lehet a végeredménye, ha hamarabb befejezik az antibiotikum kúrát. Jobban van a gyerek, nincs már láza, úgy gondolja a szülő, nem terheli tovább a kicsi szervezetét, de ezzel sajnos csak rezisztens baktériumtörzsek kifejlődésére adnak lehetőséget.
Minden esetben be kell szedni az előírt mennyiséget az orvos által előírt adagokban, ha gyógyultnak tűnik is a gyermek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése