VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2013. április 12., péntek

Aktuális.-Rectodelt kúp körkép, 2.rész


 
A legutóbb elkezdett témával, a Rectodelt kúppal foglalkozunk ma is. Megnézzük milyen kérdések maradtak ki az első részből.
 
 
Miért ilyen drága a gyári kúp? Miért nincs rajta támogatás?

"A készítményt 2007 előtt valóban támogatta az egészségbiztosító. Akkor azonban a termék gyártója azzal fordult az OEP-hez, hogy törölje a kúpot a támogatott körből. Ilyen esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a hatályos jogszabály alapján köteles eljárni, amely nem ad mérlegelési lehetőséget: ha a gyártó, forgalmazó nem tart igényt a támogatásra, és ezt hivatalosan kéri, akkor az OEP köteles a kérésnek megfelelően eljárni. A fent említett végbélkúpért tehát a gyártó döntése nyomán kell teljes árat fizetni a patikákban 2007 óta. Az OEP azonban azóta is 50%-os támogatásban részesíti a készítmény hatóanyagát, amely az említett terméknek is összetevője. Amennyiben a kezelőorvos receptre felírja a prednizon nevű hatóanyagot, a kúpot előállítják a betegeknek a gyógyszertárakban."

Budapest, 2013.január 10.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
 
 
Ilyen esetben, ha maga a gyártó kéri a támogatás megszüntetését, az OEP-nek - az érvényben lévő jogszabály szerint - nincs választási lehetősége; le kell vennie a támogatást az adott készítményről. Sajnos ez alól az olyan egyedi, más gyári készítménnyel nem helyettesíthető gyógyszerek sem képeznek kivételt, mint a Rectodelt kúp.
 
A Magyar Gyógyszerészi Kamara Elnöksége is állást foglalt ez ügyben:
 
"Indokoltnak tartjuk és kezdeményezzük, hogy az Egészségügyi Szakmai Kollégium valamennyi orvosi terápiás szakterületen tekintse át a járóbeteg-ellátás keretében rendelhető „életmentő" gyógyszerek körét, ezt követően történjen felülvizsgálat ezek árára és támogatotti státuszára, azzal a céllal, hogy a rászorulók indokolt esetben megfizethető áron juthassanak hozzájuk. Amennyiben indokolt, az egészségpolitika kezdeményezzen olyan változtatásokat ezen gyógyszerek támogatásba fogadásában és /vagy forgalmazásában, amelyek egyszerre biztosítják az elérhető árat / térítési díjat és a folyamatos ellátást." (forrás:webbeteg.hu)
 
Remélhetőleg idővel megvalósulnak ezek az elképzelések!
 
 
Miért olyan olcsó a patikai kúp?
 
A gyári kúp forgalomba hozatala előtt számos vizsgálaton esett át. Nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelnie, ahhoz, hogy megkapja a forgalomba hozatali engedélyt. (ezért is kerül annyiba, amennyi - nem csak a kúpot, az összetevőit kell megfizetni, hanem magának a kifejlesztésének, a vele járó kutatásnak a költségeit is.)
 
Patikai kúpnál nyilván nincsenek ilyen vizsgálatok (nem tudjuk pontosan, hogyan viselkedik a kúp a szervezetben; milyen gyorsan szabadul fel belőle a hatóanyag; a készítés során - amely melegítéssel jár -, milyen mértékben bomlik le...  - épp ezekért nem adhatnak neki olyan hosszú lejárati időt, mint amilyen a gyári készítménynek van) és magukon az összetevőkön is 50%-os támogatás van.
 
 
És amit a legtöbben sérelmeznek: Miért nem ajánlja fel a gyógyszerész, ha ugyanolyan jó?
 
A két készítmény nem helyettesíthető egymással! Hivatalosan a Rectodelt kúpról szóló receptre nem lehet a gyógyszertári készítményt kiadni. Azt megteheti a gyógyszerész, hogy felhívja a figyelmet az olcsóbb, patikai változatra. Elmondhatja a mellette és ellene érveket (Akár maga a lejárat is lehet ilyen: ha valakinek biztonsági tartaléknak kell a gyógyszer, hogy roham esetén legyen otthon, de lehet hónapokig nem is kerül rá sor, akkor nem biztos, hogy megéri újra és újra megvenni a patikai készítményt.), DE nem adhatja ki rá a gyógyszertári kúpot! Ahhoz vissza kell menni az orvoshoz és új receptet kell kérni.
 
 
Azt hiszem mindenre sikerült választ adnom. Ha valami kimaradt, vagy további kérdéseik lennének, kérem írjanak bizalommal!
 
 
 Kapcsolódó írásaim:

- Aktuális.-Rectodelt kúp körkép, 1.rész


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése