VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2013. január 22., kedd

Cukorbetegség a terhesség alatt.


Bevallom "kicsit" elkapott a karácsonyi hév és az egész decembert ennek jegyében töltöttem - mint az a bejegyzések számán és témáján is látszik... :)
(És eddig januárban sem igazán sikerült felvennem a fonalat.)

Most folytatjuk -egy bejegyzés erejéig- a megkezdett cukorbetegséggel kapcsolatos témát, majd más irányt veszünk és kicsit később térünk vissza a 2-es típushoz.

Az előző alkalommal tárgyalt 1-es típus mellett, mindenképp beszélnünk kell a terhességi diabéteszről, mivel a magzatot veszélyezteti. Azonban minél korábban ismerik fel és kezdik kezelni az anya betegségét, annál kevésbé lépnek fel a szövődmények.

Ez a fajta cukorbetegség rendszerint a terhesség harmadik trimeszterében jelentkezik és átmeneti jellegű, szülés után spontán rendeződik (sok esetben azonban előjele a későbbi, 2-es típusú diabétesz kialakulásának). Kezelése életmódváltással (diéta) vagy súlyos esetben inzulinnal történik.


 
Terhességi cukorbetegségben az anya termel ugyan inzulint, mégis inzulin hiány alakul ki, mivel a lepényi hormonok rontják az inzulin hatékonyságát, ezért a normális vércukor szint fenntartására egyre több inzulint kell az anyának termelni.
Ha erre nem képes, a cukorszint kezdetben étkezés után lesz magas, majd ha a hiány növekszik már az éhgyomri vércukor is elkezd emelkedni.
 
 
A cukor csaknem gátlás nélkül jut át a lepényen. Ha az anya cukorbeteg, vagyis a vérében sok a cukor, akkor ez átjut a magzatba is. Ekkor a magzatnak sokkal több inzulin kell termelni, hogy a túlkínálattal lépést tartson. Mivel a magzat hasnyálmirigye egészséges, elegendően sok inzulint is fog termelni, és így képes arra, hogy fenntartsa saját normális vércukorszintjét.
 
Akkor miért is veszélyes a magzatra?

"Egyrészt károsodik a lepény, mert az inzulin hiány hatására sejtjei károsodnak, ún. lepényelégtelenség lép fel, romlik a magzat oxygén és tápanyag ellátása. A legsúlyosabb esetben oxygénhiány lép fel és a magzat méhen belül elhalhat.

 Másrészt cukor (energia) túlkínálat következtében a magzat „hízik”, létre jön a cukorbetegek „nagy magzata” jellegzetes képe. Ez a súlygyarapodás elsősorban a hasi szerveket érinti (nagy máj, lép) és a zsírfelszaporodás mellett főleg víz felszaporodás (orvosi szóval ödéma) lép fel. Az ödéma zavarja a szervek működését is. A nagyobb tömegű (súlyú) magzatnak több oxygénre lenne szüksége, de a lepényelégtelenség miatt erre nincs mód.

Illetve a magzat hasnyálmirigye „megszokja” a cukortúlkínálatot és jelentős inzulin túltermelés jön létre. Ha a lepény egyre rosszabb működése miatt a cukorbevitel is csökken, akkor a magzatban hirtelen leeshet a vércukor szint, a magzat agya hirtelen nem kap elég cukrot, károsodhat, vagy a magzat méhen belül meg is halhat.

A nagy magzat sérülékenyebb, szülés alatt könnyebben éri károsodás, ennek megelőzésére gyakrabban kell császármetszést végezni.

A szülés után a magzatot a vércukor szint gyors csökkenése veszélyezteti: a cukortúlkínálat megszűnése miatt a magzati inzulin túltermelés eltünteti a vérből a cukrot, súlyos agyi károsodás jöhet létre. A vizenyős magzati szervek működése hibás. Mivel a véralvadási faktorokat a máj termeli, ennek hibás működése esetén véralvadási zavar, legsúlyosabb formájában agyvérzés jöhet létre. A szív hibás működése következtében a magzat nehezen tud a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni.

Szülés után az inzulin kezelés elhagyható, diéta marad 6 hétig, majd a diétát is meg kell szüntetni pár napig és el kell végezni a cukorterhelést. Ennek eredménye dönt a továbbiakról. Téves közhiedelem az, ha valakinél inzulint kezdenek, akkor hozzászokik és már nem lehet elhagyni. A valóság az, hogy ha egy nem terhesnél inzulint kellett kezdeni az valóban nem hagyható el. De a terhesség alatti inzulin kezelést a terhesség után az esetek alig néhány százalékában kell folytatni, ezek olyan esetek, ahol a cukorbetegség már a terhesség előtt fennállt, csak nem tudtak róla. Nagyon ritka esetekben a valódi (1.tipusú) cukorbetegség a terhesség alatt kezdődik, ez igen súlyos eset, ez esetben is folytatni kell az inzulin kezelést a terhesség után. "  (Forrás: A terhességi cukorbetegség-Dr. Csákány M. György)


Mielőtt a 2-es típusúval folytatnánk a sort, egy kis szünetet tartunk és más témába is "belekóstolunk".  - De ígérem, nem fog kimaradni!


Kapcsolódó írásaim:

- Amit az inzulinról tudni érdemes.
- 1-es típusú -inzulinfüggő- cukorbetegség.
- Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése inzulinnal.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése