Ceumed akció

Ceumed akció
Ceumed akció

2012. augusztus 29., szerda

Programajánló - Budavári Sörfesztivál. Sörismeret.Tegnapelőtt este találtam rá erre a ma kezdődő programra, és úgy gondoltam érdemes megosztanom Önökkel. Sokan nem is tudnak a sör kedvező élettanni hatásairól (csak mértékkel fogyasztva!), így lehetőségem van erre is kitérni.

Először nézzük, milyen rendezvényről is van szó!

Idén másodjára kerül megrendezésre Budavári Sörfesztivál és a tavalyinál két nappal tovább (augusztus 29. és szeptember 2. között), illetve nagyobb helyszínen várja az érdeklődőket. A Hunyadi udvarban, az Oroszlános udvarban és a Savoyai teraszon ismerkedhetnek a közel 200 fajta hazai, cseh, német, angol, ír és belga, valamint egyedi kézműves sörökkel (a hírek szerint lesz bodzás, narancsos, meggyes, gyömbéres, mézes és csokis ízesítésű sör is). A nagy magyar sörgyárak mellett a kisüzemi sörfőzdék is bemutatkoznak. 


  


Nemcsak a kész termékekkel találkozhatunk, hanem magának a sörfőzés folyamatának bemutatására is sor kerül.

Ahogy Kiss Éva, a HEINEKEN Hungária kommunikációs igazgatója elmondta, a gyártás különböző fázisaiban is kóstolhatók lesznek az egyes sörkezdemények.

Részletes információkat (előadókról, árakról…) a fesztivál hivatalos honlapján találhatnak:
 És most nézzük, miért is egészséges a sör!


Ha az alkohol jótékony hatásairól esik szó, mindenki egyből a vörösborra gondol, pedig a fehérborok közül a tokaji aszú a magyar gyógyszerkönyvben is szerepelt és a sört sem szabad elfelejtenünk!

A mérsékelten fogyasztott alkohol, így a sör is, növeli a vér HDL szintjét, amit jó koleszterinnek is neveznek. Kedvezőhatása van a véredényekre is, csökkenti a vérrögök, a trombózis kialakulásának veszélyét, melyek eltömíthetik az artériákat, ezen kívül segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében - állítja Dr. R. Curtis Ellison, a Bostoni Orvosi Egyetem prevenciós központjának vezetője.

A sör egészséges és természetes alapanyagokból készül: komlóból, élesztőből, vízből és malátából. Mindezek révén, persze csak mértékkel fogyasztva, hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Emellett a mértékkel fogyasztott sörnek számos jótékony hatása is van a szervezetre.

A sör 93%-ban a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vízből áll, viszonylag alacsony alkoholtartalommal.
 


Fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Különféle B-vitaminokat, ezen belül niacin (B3-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), B6-vitamin illetve folsavat, sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához. Emellett a sör tartalmaz kalciumot, magnéziumot.

A vesekő kockázatát a mértékkel történő sörfogyasztás bizonyítottan kb. 40%-kal csökkenti.

A sörben antioxidánsok is találhatóak, amelyek sejtvédő hatásúak, védik a sejteket a káros környezeti hatásoktól, így szerepe lehet a rákkal szemben folytatott küzdelemben is.

A komlóban lévő flavonoidok első sorban a gyomor-bélrendszeri daganatok, a mellrák és a pajzsmirigyrák leküzdésében játszhatnak szerepet.


Emellett szíverősítő, és csontritkulást megelőző hatásuk is van.
 


A sör véd a Helicobacter pylori fertőzéssel szemben, ami egy olyan baktérium, amely gyomorfekélyt okoz és a gyomorrák kialakulásának kockázatát is növeli.


Végül egy kis érdekesség:

Európa számos országában, mint ahogy hazánkban is, a has köré lerakódott zsírréteget „sörhasnak” hívják, de azt kevesen tudják, hogy a sör kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb alkoholmentes üdítőital.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése