2012. július 12., csütörtök

Tejelválasztás serkentő gyógynövények.




A szoptatás a legősibb és legnagyszerűbb módja az újszülött táplálásának.


A WHO (World Health Organisation) és az UNICEF közös ajánlása szerint az a legjobb, ha a csecsemő élete első fél évében csak anyatejet kap. Ezután a szoptatásnak folytatódnia kell a megfelelő kiegészítő táplálás mellett.

De mi a teendő, ha nem termelődik megfelelően a tej? Milyen gyógynövények lehetnek a segítségünkre?



Kapor.

A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket. A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó, kedvelt összetevője.






Kömény.

Hatóanyaga, a karvon illóolaj a gyomor-béltraktus működésére hat, serkenti a gyomornedv-termelést, nyugtató és görcsoldó. Jótékony hatással van a bélflórára is, valamint fontos alkotórésze a szélhajtó és emésztést javító teakeverékeknek. A kömény megszünteti a puffadást, és a tudományos álláspont szerint segíti az idegi eredetű szív- és gyomorpanaszok gyógyulását.

Népgyógyászati tapasztalatok alapján fokozza a tejelválasztást.
 



Ánizs.

Az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják.





Görögszénamag.



Ez a növény számos jótékony hatása mellett (segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását, részt vesz az inzulinszint szabályozásában, csökkenti a koleszterin szintet, emésztést elősegítő, a kínai régóta alkalmazza impotencia és más szexuális problémák gyógyítására…) fokozza a tejtermelődést.



Gyógynövény keverékek:

Laktoherb tejelválasztást serkentő filteres 25x
(csipkerózsa áltermés, édeskömény termés, ánizstermés, orvosi citromfű leveles szár, köménytermés)

A teakeverék anyagai elősegítik az anyatej kiválasztását, így a szoptatás során megkönnyíti a mellek kiürítését. Csökkenti az anya esetleges emésztési zavarait. Fogyasztásával hozzájárul a szükséges mennyiségű folyadék beviteléhez,

Naponta 4-6 alkalommal 1-1 filtert 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntünk, és 10 percig állni hagyjuk. Az így elkészített tea tetszés szerint ízesítve hidegen vagy melegen fogyasztható.



MORE MILK PLUS kapszula 60x

Betegtájékoztató: „Ezt a hatásos gyógynövény-kombinációt ajánljuk az anyatej mennyiségének 24-48 órán belüli fokozására.
Szabadalmaztatott, védett keverék a legismertebb tejtermelést-fokozó gyógynövényekből összeállítva amely 100 %-ban csak növényi eredetű összetevőket tartalmaz.
Szoptatási tanácsadók ajánlják világszerte, mint nagyon hatékony megoldást sok kismama problémájára, a kevés anyatej növelésére.
A termékben lévő, tanúsított biogazdálkodásból származó gyógynövényeket a világ számos országában generációk óta használják a tejhozam növelésére.

A készítmény az alábbi összetevők koncentrált kivonatát tartalmazza olivaolajban oldva:
1 kapszulában: görögszéna mag 130mg, benedekfű levél 107mg, csalánlevél 64mg, édeskömény mag 32mg


Ajánlott adagolás: Naponta 4-szer 1 kapszula 80kg alattiaknak . Amennyiben 4 nap szedés után nem tapasztalható több tej, felemelhető a napi adag 3x2-re!
Amennyiben 80 kg felett van a testsúly: 3-szor 2 kapszula naponta, és 4 nap után 4x2 kapszula(ha több tejet szeretne vagy kevésbé érzi a változást). A maximális napi adag: 4x2 kapszula!

A legjobb hatékonyság eléréséhez: kevés vízzel kell bevenni és a bevétel előtt és után 20 percig lehetőleg ne igyanak ne egyenek.
Szülést követően azonnal el lehet kezdeni. Terhesség alatt NEM szedhető!”


Naturland Fitolac filteres teakeverék 25x

„A Naturland Fitolac filteres teakeverék gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, hatását népgyógyászati adatok igazolják.
A teakeverék összetevőinek együttes hatása az anyatej-kiválasztás fokozódását biztosítja.
A teakeverék görcsoldó, emésztést elősegítő hatású összetevői (kamillavirágzat, ánizstermés, keserű édeskömény termés) az anya, valamint az anyatejjel is kiválasztódó komponensei révén a csecsemő normál bélműködését és emésztését is elősegítik. A teakeverék kellemes ízű, a tea fogyasztásával hozzájárul a szükséges mennyiségű folyadék beviteléhez is.
Alkalmazása javasolt az anyatej-kiválasztás serkentésére, az anyatejes táplálás elősegítésére.

Naponta 3-4x1 filtert tegyünk 3-4 dl forrásig felmelegített vízbe, majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk. Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk."



 


A szoptatásról nagyon sok hasznos információt találhatnak az alábbi oldalakon


Kapcsolódó írásaim:


2 megjegyzés:

  1. Ha úgy tűnik, hogy a csecsemő számára nem elegendő az anyatej, akkor legelőször a szoptatási gyakorlatot kell felülvizsgálni: vajon elég gyakran mellre kerül-e a csecsemő és hatékonyan kiüríti-e a mellet. A tejtermelés legfőbb serkentője ugyanis az emlők gyakori kiürítése. Ha a szoptatási gyakorlat nem megfelelő, a tejserkentő gyógynövényeknek sincs semmi haszna!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!

      Nagyon köszönöm a megjegyzést!
      Teljes mértékben egyetértek vele! Ha nem megfelelő a szoptatási gyakorlat, tény, hogy a gyógynövények sem érik el céljukat.
      Ezért is tartottam fontosnak megadni a cikk végén két elérhetőséget, ahol a megfelelő szoptatás elsajátításához kaphatunk segítséget.

      Üdvözlettel,
      Szabó Júlia

      Törlés