2012. június 17., vasárnap

Fogamzásgátlás lehetőségei szoptatás alatt.


Sokszor felmerül a kérdés, milyen lehetőségek vannak a fogamzásgátlásra a szoptatás ideje alatt. Igazából nem túl széles a skála...

Vagy helyi hatású fogamzásgátló módszert alkalmazunk, vagy hormonális fogamzásgátlók közül egy hatóanyag jöhet szóba.

Hormonmentes fogamzásgátlás lehetséges egyrészt óvszerrel, másrészt a hüvelybe juttatott spermaölő hatású krémmel, kúppal, vagy hüvelytablettával.

Erről korábban már írtam egy részletes cikket: 
Helyi hatású fogamzásgátló gyógyszerek.


Az egyedüli hormonális fogamzásgátló hatóanyag, amely szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható a dezogesztrel. 

Azalia, illetve Cerazette 0,075mg filmtabletta. (1x28x, illetve 3x28x)

A Cerazette és az Azalia hatóanyaga az egyik nemi hormon - a progeszteron - típusú dezogesztrel. Ellentétben a legtöbb fogamzásgátló tablettával, amelyekben a két női nemi hormon kombinációja található, ezek a gyógyszerek nem tartalmazzák a másik női nemi hormont, az ösztogént. 

Ez teszi lehetővé, hogy olyan nők is alkalmazzák, akik nem bírják szedni az ösztrogént, illetve akik szoptatnak.




Szoptatás ideje alatt, sem a tejtermelést, sem az anyatej minőségét nem befolyásolja. Viszont tudni kell, hogy a hatóanyaguknak egy kis része átjut az anyatejbe.

Vizsgálatokat természetesen végeztek a szoptatás alatt dezogesztrelt szedő nők gyermekeinél: 2,5 éves korukig figyelték olyan gyermekek egészségi állapotát, akiket dezogesztrelt szedő édesanyjuk 7 hónapig táplált anyatejjel. Nem tapasztaltak a gyermekek növekedésére és fejlődésére gyakorolt hatásokat.

A legtöbb csak progeszteront tartalmazó vagy mini tabletta elsősorban úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe, de nem minden esetben akadályozza meg a petesejt érését, amely a kombinált tabletták elsődleges hatása. 

A Cerazette és az Azalia abban különbözik a többi mini tablettától, hogy olyan adagban tartalmazza a hatóanyagot, amely a legtöbb esetben elég magas ahhoz, hogy megakadályozza a petesejtérést. Ennek következtében a Cerazette rendkívül hatékony fogamzásgátló hatást biztosít.

Az egyik hátránya viszont, hogy szedése során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő. Az is előfordulhat, hogy a vérzés teljesen ki is maradhat.

Adagolása terhesség után:
"Elkezdheti szedni a Cerazette-et (Azaliát) a szülés utáni 21-28. nap között. Ha később kezdi el szedni, akkor az első havi ciklusban a tablettaszedés első 7 napja alatt használjon egy kiegészítő fogamzásgátló (mechanikus védekező) módszert is. Azonban ha a közösülés megtörtént már, akkor a Cerazette (Azaliát) szedésének megkezdése előtt a terhesség lehetőségét ki kell zárni."

73 megjegyzés:

  1. a pesszárium mennyire biztonságos? olvastam a lea contraceptivumról, jó megoldás? hormonmentes, az is fontos, nem?

    VálaszTörlés

  2. A pesszárium biztonságos, de a legutóbbi információim szerint nem lehet sem gyógyszertárakban, sem gyógyászati segédeszköz boltokban beszerezni.

    Nagyon jó, ha sikerül hormonmentes fogamzásgátló módszert találni! Az a legjobb a szervezetnek, ha nem terhelik feleslegesen hormonokkal. (igaz a mai hormontartalmú fogamzásgátlók alacsony, csak a legszügségesebb mennyiségben tartalmaznak hormonokat)

    Elsősorban azt tanácsolnám, hogy konzultáljon a kérdésben a nőgyógyászával és közösen keressenek megoldást!

    Üdvözlettel,
    Dr.Szabó Júlia

    VálaszTörlés
  3. Szeretnèk tanácsot kérni és remélem kapok is:) Walesben èlek a párommal, van egy 7 hetes kisfiunk, és voltunk az orvosnál, felirt nekem Cerazette fogamzásgátló tablettát. Szoptatok es szeretném tudni, hogy ez biztonságos e ez a tabletta a babámra és rám nézve egyaránt? Köszönöm a választ előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, biztonságos mind Önre, mind a babára nézve. Szoptatás alatt is nyugodtan szedhető!

      Gratulálok a kicsihez!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  4. Szeretném megkérdezni, hogy meddig biztonságos a cerazette szedése?
    Lassan 14 hónapos a fiam, még reggel és este szopizik. A nőgyógyászom azt mondta, hogy amíg szoptatok addig biztonsággal használhatom. Viszont én úgy érzem, hogy már kevés a tejem, hiába szopizik még kétszer. Nyugodt lehetek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Cerazette tablettát egészen nyugodtan szedheti végig a szoptatás alatt és azután is.

      Az, hogy szoptatás alatt is szedhető csak plusz ebben a gyógyszerben, de olyanok is alkalmazhatják, akik "simán" fogamzásgátló tablettát akarnak szedni a nem kívánt terhesség megelőzésére.

      "A Cerazette-et a terhesség megelőzésére alkalmazzák. A Cerazette kis mennyiségben tartalmazza az egyik női nemi hormont, a progeszteron típusú dezogesztrelt. Ezért hívják a Cerazette-et csak progeszteront tartalmazó vagy mini tablettának. Ellentétben a kombinált tablettákkal, a csak progeszteront tartalmazó vagy mini tabletta a progeszteron mellett nem tartalmaz ösztrogén hormont.
      A legtöbb csak progeszteront tartalmazó vagy mini tabletta elsősorban úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe, de nem minden esetben akadályozza meg a petesejt érését, amely a kombinált tabletták elsődleges hatása. A Cerazette abban különbözik a többi mini tablettától, hogy olyan adagban tartalmazza a hatóanyagot, amely a legtöbb esetben elég magas ahhoz, hogy megakadályozza a petesejtérést. Ennek következtében a Cerazette rendkívül hatékony fogamzásgátló hatást biztosít.

      A kombinált tablettával ellentétben a Cerazette-et olyan nők is szedhetik, akik nem bírják szedni az ösztrogént vagy szoptatnak."

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  5. Üdvözlöm!
    2,5 éve szedem a Cerazette-et, és szeretnénk második babát. Mennyi idő szükséges a szervezet tisztulásához,hogy a magzatnak nem legyen baja a fogamzásgátlótól?
    Köszönöm előre is válaszát.
    üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!

      Általában azt szoktuk tanácsolni, ha van rá mód, hogy a három hónapot érdemes kivárni - de csak, ha teljesen biztosra akarnak menni.
      Valójában a napjainkban forgalomban lévő gyógyszereknek már olyan alacsony a hormontartalma, ráadásul hamar kiürülnek a szervezetből, hogy 1 hónap is elegedő. (A 3 hónap inkább csak a kismsmák teljes lelki nyugalmáért van.)

      Vizsgálatok kimutatták, hogy egy hónappal a gyógyszer befejezése után már semmilyen kockázatot nem jelentenek.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  6. Üdvözlöm!
    Elkezdtem szedni a Cereazette fogamzásgátlót a mai nap vettem be az elsőt és azt szeretnem megkérdezni hogy 7 nap után mar teljesen biztonsagot nyújt hogy megvéd a terhességtől?szoptatos anyuka vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de addig kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása ajánlott, mint ahogy az a betegtájékoztatóban is benne van:
      "Ha később kezdi el szedni, akkor az első havi ciklusban a tablettaszedés első 7 napja alatt használjon egy kiegészítő fogamzásgátló (mechanikus védekező) módszert is"

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
    2. Üdvözlöm!
      Érdeklődni szeretnék hogy a Cerazette fogamzásgátlótól lehetséges hogy mar 13 napja menstruálok igaz nem bő vérzéssel hanem nem is csepektetés egy picit több az első két napban barnás volt most meg rendes.ezt befolyásolhassa a tabletta vagy más oka lehet?forduljak e orvoshoz vagy ez természetes szülés után egy 11 hetes szoptató anyuka

      Törlés
    3. Kedves Anyuka!

      Szülés után természetes, ha az első 1-2 menstruáció elhúzódik, több napig tart, mint korábban. Ha az elkövetkezendő 2-3hónapban nem áll be és továbbra is sokáig tart, érdemes orvoshoz fordulni!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  7. Kedves Júlia! Évekkel ezelőtt szedtem már Cerazettet (nem bírom a kombinált tablettákat és egyéb okok miatt), majd évekig abbahagytam és most két hónapja újra kezdtem a szedését. Azóta szinte folyamatosan gyenge vérzésem van (nincsenek a szokásos hasfájós kísérőtünetek, csak apró foltok, nem rendes mennyiségű menstruáció). Mikor először kezdtem szedni, akkor is hónapokig tartott míg "elfogadta" a szervezetem, vajon most is ki kell böjtölni pár hónapot míg végre beáll a ciklusom?

    VálaszTörlés
  8. Kedves Doktornő!

    Szoptatás leállítására javasolta a nőgyógyászom, hogy szedjek Azalia-t, de az előbbi bejegyzések alapján úgy olvasom, hogy ettől nem fog leállni a tejtermelés. Most melyik információ a helyes? Az orvosom által mondott vagy a topicban írt?:-o Kérném szépen a segítségét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anyuka!

      Az Azalia nem befolyásolja a szoptatást, nem lehet leállítani vele a tejtermelődést.
      (Az a lényege, hogy szoptatás mellett is lehet szedni.)

      Bármilyen fogamzásgátlót szed, az nem fogja befolyásolni a tejtermelődést, hisz nem olyan hormonokat tartalmaz, mint, ami a tejtermelődésre ható hormon. Annyi a különbség közöttük, hogy egy részüket lehet szoptatás mellett szedni, mert nem hatnak a kicsire, a másik részüket pedig nem, mert az anyatejbe kiválasztódva károsak a babára.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  9. Jo napot.Az lenne a kerdesem hogy cerazette szedem de mar 1honapja nem szoptatok.Igy is védve vagyok es hozza teszem nagyon viszeresek a labaim.Elöre kösszönöm a valaszt Betti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Betti!

      Igen védve van. De ha nem szoptat és volt korábban bevált fogamzásgátló tabletta, amit szedett, nyugodtan visszatérhet rá!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  10. Kedves Doktornő!

    Segítséget szeretnék kérni! Hat hetes kontroll vizsgálaton az orvosom Nacrez-t írt fel. Az első két napba semmi változás nem történt már másfél hete szedem a gyógyszert. De az utóbbi napokban azt vettem észre hogy nem elég a picinek. Lehet ez a gyógyszertől? Szeretném még szoptatni a manót. Előre is köszönöm a segítséget

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krisztina!

      Sajnos Ön sem olvasta a kezdő oldalt, amiben 2014.februárjában azt kérem, hogy ne tegyenek fel új kérdést, mert nem tudok rá válaszolni. Nagyon sajnálom!!!
      Remélem azóta megoldódott a dolog!
      Ha nem haragszik meg, válaszolok, hátha valaki más is hasonló cipőben jár, mint Ön akkor!

      Lehetséges, hogy a gyógyszer van befolyással,de elég kicsi a valószínűsége. Inkább okozhatja növekedési ugrás, vagy más okok. Próbálja meg gyakrabban mellre rakni, vagy szoptatás után mindig leszívni a maradékot, hogy fokozza a tejtermelést.

      Ha megosztaná velünk, hogy később beállt-e a tejtermelés, hogy mi lett a tapasztalata a gyógyszerrel, azért nagyon hálás lennék!

      Boldog Új Évet kívánok Önnek és Családjának!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  11. Ha abba hagyjuk a cerazette szedését utánna meddig vagyunk még védettek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!

      Mikor abbahagyja a fogamzásgátló szedését, a megvonásos vérzés után már nincs védettség.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  12. Kedves Katalin!

    21 eves lany vagyok, az elso baratommal elek Londonban. 1 ev utan ugy dontottem elkezdek fogamzasgatlo tablettat szedni. Az orvosom a Cerazette nevu tablettat javasolta, arra hivatkozva hogy sajnos a 172cmes magassagomhoz 108kg parosul.
    A menstruaciom elso napjan elkezdtem szedni a gyogyszert, viszont igy akkor a tobbi tablettahoz kepest a level befejeztevel nem kell szunetet tartanom? Illetve milyen menstruaciora szamithatok a tovabbiakban? Mikortol kezd hatni a gyogyszer, mikortol lenne biztonsagos egyuttlenni a parommal kiegeszito vedekezesi mod nelkul?
    Valaszat elore is nagyon koszonom
    Udvozlettel
    Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csilla!

      Adagolás: "Hogyan kell szedni a Cerazette-et?

      A tablettákat minden nap körülbelül azonos időpontban kell szedni úgy, hogy a két tabletta bevétele között eltelt idő mindig 24 óra legyen. Az első tablettát a havi vérzés első napján kell bevenni. Ezután naponta egy tablettát kell folyamatosan szedni, bármilyen vérzés jelentkezése nélkül. Minden következő csomagot az előző csomag befejezése után azonnal el kell kezdeni szedni.

      Hogyan kell elkezdeni a Cerazette szedését?

      - Hormonális fogamzásgátlás korábbi alkalmazása nélkül (az előző hónapban)

      A tabletta szedését a nő normális havi ciklusának 1. napján kell elkezdeni (az 1. nap a menstruációs vérzés első napja). A szedést el lehet kezdeni a 2-5. napon is, de az első ciklus alatt a tabletta szedésének első 7 napján mechanikus fogamzásgátló módszer alkalmazása javasolt."


      Szünetet nem kell tartani a Cerazette-nél egyáltalán. Se most, sem később!
      (A fogamzásgátló tabletták általában 21x, 21 nap szedés 7 nap szünet, ahol a megvonásos vérzés jelentkezik. ) Itt nincs szó ilyenről.


      Ez egyik hátránya, hogy a Cerazette szedése során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő. Az is előfordulhat, hogy a vérzése teljesen ki is maradhat. Ezt előre nem lehet tudni, hogy Önnél hogy lesz.


      Ha a menstruáció első napján kezdte szedni a tablettát, akkor már védett, ha a 2-5. napon, akkor a ciklus első 7 napján mechanikus fogamzásgátló módszer alkalmazása javasolt.


      A legtöbb csak progeszteront tartalmazó vagy mini tabletta elsősorban úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe, de nem minden esetben akadályozza meg a petesejt érését, amely a kombinált tabletták elsődleges hatása. A Cerazette abban különbözik a többi mini tablettától, hogy olyan adagban tartalmazza a hatóanyagot, amely a legtöbb esetben elég magas ahhoz, hogy megakadályozza a petesejtérést. Ennek következtében a Cerazette rendkívül hatékony fogamzásgátló hatást biztosít.


      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  13. Migrénes fejfájós vagyok és februártól így 45 évemben elkezdtem kapni injekcióban a Depo Proverát.Novembertől a Azaliát szerené nőgyógyászom,hogy szedjem tabletta formában.Nem válaszolt kérdésemre,hogy miért a 2,5x es áron kapható gyógyszert írja fel nekem, de nem is tudom milyen hatással nézek szembe.
    A Provera szuper volt,mert totál megszüntek a migrénes görcs hegyek és eltudtam kezdeni dolgozni is.Kérem válaszát, hogy vajo ez miért változhat és mivel nézek szembe. Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Sajnos megjósolni nem tudom, hogy mivel néz szembe.
      Reméljük minden rendben lesz és nem változik semmi!
      (Ha mégsem, akkor vissza lehet térni a bevált felálláshoz.)

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  14. Kedves Júlia,
    Sajnos a jobb emlőmben fibrocitómát diagnosztizáltak!
    Kérdésem,hogy ezt a fogamzásgátlót szedhetném e? Valószínűleg a kétfázisú fog.gátló hatására alakult ki,mióta nem szedem,nem nőtt.
    Előre is köszönöm válaszát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Azt tanácsolom, hogy az orvosával beszélje meg a dolgot!

      Ne szedje a Cerazette-et
      ·ha allergiás a Cerazette bármely összetevőjére;

      ·ha trombózisa van. A trombózis vérrögképződés az érben (pl. az alsó végtagban [mélyvénás trombózis] vagy a tüdőben [tüdőembólia]);

      ·ha sárgasága (a bőre besárgul) vagy súlyos májbetegsége van és a májműködése még nem állt helyre;

      · ha olyan rákbetegségben szenved, vagy olyan rákbetegség gyanúja merül fel, ami a nemi hormonokra érzékeny, mint például az emlőrák bizonyos típusai;

      ·ha bármilyen megmagyarázhatatlan hüvelyi vérzés lép fel.


      Mielőtt elkezdené szedni a Cerazette-et, tájékoztassa orvosát, amennyiben ezeknek az állapotoknak bármelyike érvényes Önre. Orvosa ilyenkor egy nem hormonális fogamzásgátló módszert tanácsolhat Önnek.

      Haladéktalanul forduljon orvosához, amennyiben a fenti állapotok bármelyike előszőr jelentkezik a Cerazette szedése alatt.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  15. Kedves Doktorno! Kerdesem a kovetkezo lenne: szules utan kivettek az egyik petefeszkem. Tehat egy van. 4 honapos kisbabam mellett cezarettet szedek, szopizik is. Viszont nem lettem beteg a tabletta szedese utan, csupan 1x. Fennalhate a lehetosev h kisbabat varok ujra?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Az esély mindig megvan,de nagyon kicsi a valószínűsége.
      Van, akinél hónapok telnek el anélkül, hogy jelentkezne megvonásos vérzés.
      Ha aggódik, csináljon egy terhességi tesztet, vagy menjen el orvoshoz. Utána meg fog nyugodni!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  16. Érdeklődni szeretnék elkeztem szedni az alaziát abba hagytam mert nagyon erős vérzésem volt töle de el szeretném ujra kezdeni lehetséges ahol abba hagytam onnan folytasam???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Miután az Azaliát folyamatosan kell szedni, akár folytathatja is a megkezdett levelet.
      A tablettákat minden nap megközelítőleg ugyanabban az időben kell bevenni úgy, hogy a két tabletta bevétele között mindig 24 óra teljen el.
      Az első tablettát a menstruáció első napján kell bevenni. Ezt követően folyamatosan egy tablettát kell szedni naponta, akkor is, ha esetleg vérzés jelentkezne. A csomag befejezése után közvetlenül másnap kell a következő csomagot elkezdeni.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  17. És ha elkezdem ujra szedni akkor a babának és nekem is nem lesz töle bajunk??? És ha megint nagyon vérezek töle, lehetséges hogy nem birja a szervezetem??? Mert olvastam a tájékoztatoját h lehet töle vérzés de hogy majdnem 2hétig tartson...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szoptatás alatt lehet szedni, így nem lesz semmi baja a kicsinek. Ha megint előfordul vérzés, ami hosszú ideig tart, akkor nem érdemes ezzel a gyógyszerrel tovább próbálkoznia. Ebben az esetben forduljon orvoshoz.

      Törlés
  18. Tisztelt Doktornő! 5 éve szedem az Azalea tablettát.ALig van mellette vérzésem,évente 1-2 szer,az sem mérvadó. Azt szeretném kérdezni,hogy hány évig szedhető folyamatosan ez a tabletta " bűntelenül". VAgy nem okoz bajt,hogy nincs menstruációm? Az utobbi vérzésem 11 honapja volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Hasonló problémáról beszélgettem egy nőgyógyásszal. Ő azt mondta erre, hogy nem gond, ha nagyon kevés, vagy szinte el is marad a vérzés a fogamzásgátló tabletta mellett.
      Ennek ellenére azt tanácsolom, hogy keresse fel nőgyógyászát és beszélje meg vele, hogy kell-e másik fogamzásgátló módszerre váltania.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  19. Kedves Doktornő!
    10 hónapos a kislányom, még szopizik. Szülés után még csak a kötelező 6 hétben menstruáltam. Hypertoniás betegségem van. Azalia nevű gyogyszert szedtem január 20.-áig. A mai nappal elszeretném kezdeni újra, orvosom bele is egyezett. Viszont januárban azért hagytam abba mert megijesztettem a mélyvénás trombózissal, a nagymámámnak volt decemberben és azt mondták hogy ezzel a gyogyszerral csak fokozom a veszélyt saját magamnál. (Van egy kis pánikbetegségem) Ön szerint mennyire biztonságos szednem???/Kistesót nem szeretnénk és a gyogyszerban bizom meg a legjobban\

    Köszönöm válaszát!

    VálaszTörlés
  20. Kedves Doktornő! Tegnal voltam a szülés utáni 6.heti kontrolon. Még szoptatok bár a baba vegyes étrenden van sajnos,mert nincs elég tejem. 1-2 evésre való anyatejem van. Az orvosom Azaliát írt fel addig,amig van tejem.azt mondta,hogy ahogy kiváltom elkezdhetem szedni és folyamatosan kell,nem kell kihagyni. Viszont ha már nincs tejem,akkor attól a naptól kezdve már ne az Azaliát vegyem be hanem a másik fogamzásgátlót. Azt szeretném kérdezni,hogy akkornezek szerint nem kell megvárnom,hogy megjöjjön a vérzésem? Illetve mit tegyek ha az Azalia szedése közbe esetleg vérzek? Köszönettel Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anita!

      Nem kell megvárnia, hogy megjöjjön a vérzése. Van akinél sokáig egyáltalán nem jön meg az Azalia mellett (folyamatos szedés miatt)

      Amíg szoptat, addig az Azaliát szedje folyamatosan. Akkor is, ha vérzés jelentkezik.

      De ahogy abbahagyta a szoptatást, fejezze be a megkezdett levél Azaliát (vagy a megkezdett dobozt) és egyből a következő napon kezdje el a másik fogamzásgátló szedését. Majd az új 21 napja után(gondolom 21 naposat írt fel az orvos) tartsa meg a 7 napos szünetet, amikor megvonásos vérzés fog jelentkezni. Így be fog állni a havi ciklusa.

      Gratulálok a kicsikéhez!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  21. Szép estèt,
    Röviden...
    Pco mellett endometriozissal mütöttek 3 éve, mivel minden rendben ment a ciszták szinte eltüntek az orvosom Cerazettet írt fel nekem, ez a 4 hónap reméltem h ennyi idö után már nyugalmam lehet de az elsö hónap óta legalább havonta 15 napot menstruálok.Vissza mentem, semmi baj szedjem csak tovább mert idö kell....
    A vèrzèsem folyamatos néha kimarad egy nap, de ez a maximum. Erösnek nem nevezném, de olyan közepesnek igen, amikor igen is nem elég egy tisztasági betét.Egyrész kellemetlen,másrészt nem tudom mennyire egészséges minden nap tampont vagy eü betétet használni.
    Kérdésem, én vagyok e türelmetlen és változni fog a dolog, vagy keressem meg az orvosom megint?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Franciska!

      Menjen vissza az orvosához. Nem lenne szabad ilyen sokáig véreznie.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  22. Kedves Dr.no

    A kerdesem a kovetkezo lenne:szoptatos anyuka vagyok es az orvosom a 6 hetes kontrolon eloirta a cezarette fogamzasgatlo tabletat amit 9 napja szedek....3 napja elkezdtem barnazni es kozben megjelent egy kis pecsetelo verzes is.....szedhetem tovabbra is a tabletat valamint tovabbra is biztosit vedelmet?elore is koszonom valaszat.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Nyugodtan szedheti. Továbbra is védelmet biztosít.
      De ha nyugodtabb, a pecsételő vérzés végéig, alkalmazhat kiegészítő fogamzásgátló módszert.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  23. Kedves Dr.nő A kérdésem a következö lenne : szoptatos anyuka vagyok elkezdtem szedni a mult honapban az azalia fogamzásgátlot amit ugye a nögyogyász irt fel nekem ,és sajnos szuro fájdalmat érzetem a jobb melkasomba , lehet a gyogyszer mellékhatásai? ÉS meddig tarthat a melékhatás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Előfordulhat, hogy a tabletta okozza. Viszont ha 1 hónapon belül nem múlnak el a panaszok, mindenképp menjen vissza a nőgyógyászhoz.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  24. Kedves Doktornő!
    Angliában élek, és szülés utáni kontrollon a doktornőmben teljesen megbízva elfogadtam a fogamzásgátló injekciót. Azt mondta szoptathatok mellette. Sajnos csak később olvastam utána. Nagyon sok rosszat írnak róla. Kétségbe vagyok esve.Tényleg nem árthatok a babámnak? Vagy hagyjam abba a szoptatást? Kérem segítsen!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kiki!

      Ha jól sejtem medroxiprogeszteron tartalmú injekciót kaphatott. Kérem javítson ki, ha nem erről van szó! Nálunk Depo-Provera néven van forgalomban, azonban Magyarországon nem elterjedt ez a fogamzásgátló módszer, ezért is vagyok bizonytalan a hatóanyagot illetően.

      Az injekció szakmai tájékoztatójában ez szerepel:
      Az MPA és metabolitjai kiválasztódnak az anyatejbe. Nincsen arra utaló bizonyíték, hogy ez bármilyen veszélyt jelentene a csecsemőre.

      Ajánlom figyelmébe Dr.Zatik János nőgyógyász cikkét a témában:
      http://www.zatik-nogyogyasz.hu/depo-provera.htm

      Nyugodjon meg! Nem árt a babának.

      Üdvözlettel,
      dr.Szabó Júlia


      Törlés
    2. Kedves Doktornő!
      Akkor Ön szerint nem kell abba hagynom a szoptatást? Úgy félek,hogy nem tudom milyen mértékben választódhatnak ki ezek az anyagok az anyatejben,és,hogy ezzel nem e árthatok valóban a picimnek?!

      Törlés
    3. Kedves Kiki!

      Ha a fentebb említett Depo Provera injekciót kapta, akkor nem kell abbahagynia a szoptatást!
      Nem fog ártani a kicsinek!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  25. Kedves Doktornő!
    A 6 hetes kontrollon a doktor a Cerazette tablettát írta fel, mert szoptatok. Mikor kell elkezdeni szedni, ha nem jött meg a menstruációm? A betegtájékoztatóban erről semmit nem találtam.
    Üdvözlettel
    Fruzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fruzsi!

      Ilyen esetben bármikor elkezdhető a szedése. Amikor Ön jónak látja, nincs megkötés.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  26. Kedves Doktornő!
    Elkezdtem szedni az azalia gyógyszert és 10 nap után jelentkezett elég erős vérzés. Meddig tart a vérzés? Szoptatok 8 hetes babám van

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Ha a vérzés nem múlik el 7-10nap után vagy erőssége nem változik, beszéljen nőgyógyászával.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  27. Udvozlom egy honapja szedem a cerazett et es a masodik honapba nem jott meg a verzesem van mitol felnem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs. Van akinél nagyon sokáig nem jelentkezik vérzés a tabletta szedése mellett.

      Törlés
  28. Kedves Doktornő! 14 hónapos a fiam azóta szedem az Azaliat viszont egyik napról a másikra elkezdtem görcsőlni ès menstruálni!Azt szeretnèm tudni,hogy szedjem tovább a gyógyszert vagy hadjam abba?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Elnézését kérem a megkésett válasz miatt!
      A menstruáció jelentkezhet a gyógyszer szedési mellett. Emiatt nem kell abbahagyni a szedését.

      Üdvözlettel,
      Szabó Júlia

      Törlés
  29. Kedves Doktornő. Kérdésem az lenne,hogy folyamatossan kell szedni az azáliát szoptatás alatt?Tehát nem szabad kihagyni 7 napot? Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok


    1. Ha egy levél kiürül, folytassa a szedést egy új levél Azaliával a következő napon - vagyis megszakítás vagy menstruációra való várakozás nélkül.



      Az Azalia levelenként 28 tablettát tartalmaz. A levél elülső oldalán nyilak és a hét napjai láthatók, amelyek segítenek megfelelő sorrendben szedni a tablettákat. A tablettát minden nap körülbelül ugyanabban az időben vegye be. Vízzel, egészben nyelje le.

      Ha egy új levél Azaliát kezd, minden esetben a felső sorból vegye a tablettát. Például, ha a tabletta bevételét szerdán kezdi el, akkor a felső sorból a “Sze” megjelölésű tablettát kell bevenni.

      Folyamatosan szedjen minden nap egy tablettát a nyomtatott nyíl által jelölt irányt követve mindaddig, amíg a levél teljesen ki nem ürül. Amennyiben hétfői napon kezdi el a tabletta szedését, a nyilak végére érve az összes tabletta elfogy. Minden más esetben - ha nem hétfői nap kezdi el a szedést -, mielőtt új levelet kezdene, a levél felső sarkában megmaradt tablettákat is használja fel.

      Ily módon könnyedén ellenőrizheti, hogy bevette-e az aznapi tablettáját.

      Törlés
  30. Kedves Doktornő!
    1 éves a kisfiam, már leválasztottam az anyatejről, csak pár csepp tejem van, amit már nem kap meg! Eddig az Azaliat szedtem, de szeretnék visszatérni a korábbi Jangee tablettához! Kell a két tabletta között szünetet tartani, vagy egyik napról a másikra válthatok?

    Köszönettel
    Szakonyi Nikolett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nikolett!

      Egyik nap abbahagyja az Azaliát és a másik nap már a Jangee-val folytatja. Egy filmtablettát kell naponta bevenni 21 egymást követő napon. A következő csomag szedését egy 7 napos tablettamentes szünet után kell elkezdeni, ami alatt általában bekövetkezik a megvonásos vérzés. A megvonásos vérzés általában az utolsó tabletta bevételét követően a 2-3. napon jelentkezik és lehet, hogy nem ér véget a következő csomag szedésének a kezdetéig.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  31. Kedves Doktornő!

    A kisbabánk születését követően vérszegény lett rh összeférhetetlenség miatt, ezért Maltofert kell neki adnom. A kérdésem az lenne, hogyha szoptatom és szedem a desirett fogamzásgátlót akkor lehet -e baja a babánknak. Ennek a tájékoztatójában is azt olvastam hogyha sárgasága van vagy májbeteg a nő akkor ne szedje. Az anyagejjel pedig átmegy a tejbe hatóanyag valamennyi részben.

    Köszönöm válaszát.

    Üdvözlettel,
    Eszter

    VálaszTörlés
  32. Kedves doktornő!
    Èrdeklödni szeretnèk hogy èn a Cerazette fogamzasgàtlot szedem 2 honapja s a kèrdèsem az lenne ,hogy normal is e az hogy 2 menstruàciom között mint vèrzès mentes nap 12-16 nap telik el igy sajnos egy honapban 2 szer 5 vagy 8 napik verzek az erőssège vàltozo
    vàlaszàt előre is köszönöm
    üdvözlettel
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika!

      Sajnos a Cerazette-nél előfordul, hogy gyakoribbak a vérzések, rendszertelen időközönként fordul elő vérzés vagy az is, hogy a vérzés teljesen kimarad. Ez ennél a gyógyszernél normális.

      Legtöbben, ezek miatt váltanak fogamzásgátlót a szoptatás befejeztével.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  33. Kedves Júlia! Az volna a problemam hogy nem igazan értem a betegtájékoztatóban a szoptatásnál való szedését. Tehát ha szoptatok nem kell mrgvarni mig visszatér a menstruálcio? Illetve akkor is kell az elso 1 hetben máshogy is vedekezni ha azalatt az idő alatt nem közösülünk? Ha kozben visszatérne a menstruálció ugyanúgy kell szedni tovabb?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Nem kell megvárni az első menstruációt a tabletta szedés elkezdésével.
      Mindenkinél változó, hogy szoptatás alatt meddig nem menstruál. Előfordulhat, hogy valakinél egyáltalán nem jön meg szoptatás alatt.

      Elkezdheti a tabletta szedését a szülést követő 21-28. nap között. Ilyen esetben nem kell más fogamzásgátló módszert alkalmaznia.
      Ha később kezdi el a szedést, akkor addig, míg az első 7 tablettát szedi, kiegészítő fogamzásgátlás szükséges (óvszer, fogamzásgátló hüvelytabletta, krém...), abban az esetben, ha együttlétet terveznek a párjával.
      A 8. naptól már elég védelmet nyújt a tabletta.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  34. Jonapot!
    Érdeklődni szeretnék, hogy márciusban szültem, és még nem jött meg. Azalia fogamzásgátlót szedek szoptatás alatt. Most szedtem be a második levelel. Lehetek terhes, ha más védekezési módszert nem használtunk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Ha a második levéllel szedi, már a gyógyszer védettséget nyújt, kiegészítő fogamzásgátló módszerre nincs szükség.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  35. Jó estét! Erdeklődni szeretnek hogy nyuújt e már vedettséget az azalia fogamzas gatlo kb 2,5 hete szedem .

    VálaszTörlés
  36. Kedves Doktornő!

    8honapja szültem és azóta azaliat szedek. 2 hónapja már csak fejem az anyatejet a kicsinek mert már nem tudom mellre helyezni nem akarja a gyermek. Így naponta 60-90ml anyatejet adok neki tápszer mellé. Pecsetlo vérzésem többször jelentkezett viszont most több napja tart pecsetlo vérzés. Ez már a menstruáció? Az azaliat úgy tudom szedhetem tovább, szintén szünet nélkül? Ennyi lesz minden hónapban csak a menstruáció hogy pecsetlo vérzésként jelentkezik? Köszönöm a válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Elnézését kérem a megkésett válaszért!
      A pecsételő vérzés sajnos előfordulhat az Azalia szedése alatt, mint mellékhatás. Ez nem menstruáció.
      Szedni kell folyamatosan ettől függetlenül.

      Ha teljesen elhagyja a kicsi a szopit, érdemes fogamzásgátlót váltania.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  37. Tisztelt Doktornő! Kisfiam 21 hónapos, dec. 8.án abba hagyta a szopit. Azóta is folyamatosan szedem az Azáliát. A kérdésem az lenne, hogy írassak fel másik fogamzásgátlót, vagy biztonságosan szedhetem ezt is? Köszönöm szépen válaszát és nagyon boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Elnézést szeretnék kérni a késői válaszért!
      Ha nincs probléma, nem alakult ki mellékhatás az Azalia szedése során (rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő), akkor nyugodtan folytatható a szedése.
      Vagy elszedik a meglévő Azaliát és lehet váltani más (esetleg korábban szedett és bevált) fogamzásgátlóra.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés