Ceumed akció

Ceumed akció
Ceumed akció

2012. április 18., szerda

Burofix tabletta.

Nagyon sokan keresik a mai napig a Burofix tablettát a gyógyszertárakban. Ezért is döntöttem úgy, hogy írok egy kicsit róla.

(Egy korábbi cikkemben már előkerült, igaz akkor csak megemlítés szintjén: Gyógyszertárban kiadható alapanyagok.

Sajnos a Burofix tabletta forgalmazását megszüntették. 

Ráadásul elég régen – én 8 éve dolgozom közforgalmú gyógyszertárban, de már akkor sem volt kapható. Egy kedves betegünk hozta be nekem megmutatni, hogyan is nézett ki, azután szomorúan közölte, hogy „minden jót megszüntetnek…”

A Burofix oldatot 2 külön tablettából kellett készíteni.Az I. jelzésű tabletta kalcium-acetátot, a II. jelzésű tabletta alumínium-szulfátot tartalmazott.

Az I. és a II. jelzésű tablettából egyet-egyet külön-külön negyed liter vízben feloldva, majd a két oldatot elegyítve használták a borogatáshoz. 

Javallata: fájdalmas duzzanat, gyulladás, zúzódás, rándulás, bőrgyulladásban a bőrfeszülés enyhítése.


Mi az, amivel pótolhatnánk a hiányt?

A tabletták elegyítésekor keletkező alumínium-acetát oldat a mai napig beszerezhető a gyógyszertárakban Aluminium aceticum tartaricum solutum (Burow-oldat) néven.

A maximálisan kiadható mennyiség belőle: 100g.

Gyulladáscsökkentő, enyhe fertőtlenítő hatású.

Alkalmazása: 
- borogatáshoz: 10-szeres mennyiségű vízzel hígítva
- toroköblítéshez: 5-10 ml-nyit 1 pohár (2dl) vízhez
- sebek lemosásához, bél- illetve hüvelyöblítéshez: 15 ml-nyi oldatot 3-5 dl vízhez


Szintén alumínium-acetát oldatot tartalmaz a Burow-kenőcs (Unguentum aluminii acetici tartarici, Ung.alum.acet.tart.), amelyet szintén gyógyszertárakban lehet megvenni. 

Kiadható mennyisége: 50g.

Hűsítő, gyulladáscsökkentő, viszketést csillapító hatású. 

Mind a két készítményt, ha van rá lehetőség, érdemes orvossal felíratni, mert 50% Tb-támogatás van rajtuk, így fele annyiba kerül receptre, mint recept nélkül. (bár a teljes áruk sem olyan sok)


Gyári készítmény is létezik, amely ugyanezt a hatóanyagot tartalmazza, csak kenőcs formájában. (ezen nincs támogatás és recept nélkül is megvásárolható)


Alsol kenőcs 45g:
„Összetétele: Alumínium-acetát-tartarát-borát oldat 15 mg 1 g kenőcsben.

Javallata: Az Alsol kenőcs hatóanyaga gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású szer. Alkalmas felszínes, vérzéssel nem járó sebzések és bőrsérülések, felszínes bőrgyulladások, bőrirritáció, rovarcsípés, napégés kezelésére. Emellett kezdődő, felszínes felfekvések kezelésére és pelenka okozta bőrgyulladás megelőzésére és kezelésére is alkalmazható.”

Remélem hasznos volt ez a kis bejegyzés!


16 megjegyzés:

 1. Valami még sem stimmel: a Burow oldat viztiszta.
  míg a Burofixből készített kissé sűrűbb és fehéren
  opálos a színe.

  Üdvözlettel:
  Dr.Hodács László fül-orr-gégész

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves László!

   Igen, igaza van. Mivel a Burow-oldat tiszta aluminium-acetát oldat, míg a Burofix tabletták feloldásakor és elegyítésekor az I. jelzésű kalcium-acetátból és a II. jelzésű alumínium-szulfátból az aluminium-acetát mellett kalcium-szulfát (gipsz) is keletkezik. Ezért válik fehéren opálossá a színe.

   Köszönöm megjegyzését!

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 2. Kedves Júlia! Hálásan köszönöm a bejegyzést!!!!!!
  18 éves koromban megcsípte a strandon a karomat egy méh vagy darázs, már nem emlékszem. 5xösére dagadt és semmire nem ment le a duzzanat! Sem kálcium, sem fenistil, sem más nem használt. 2 hét után sem történt változás! Ekkor egy sebész rokonunk javasolta a Burofix tablettát, amitől 1 óra múlva elmúlt a duzzanat!!!!! Azóta kerestem és sajnálattal tapasztaltam, hogy megszűnt. Most ajánlottam valakinek, hogy szerezze meg az összetételét és próbálja megkérni a patikust, h keverje ki. Ekkor bukkant a Barátnőm az Ön cikkére! KÖSZÖNJÜK!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Júlia!
   Érdeklődve olvastam a bejegyzést, köszönöm szépen az információt! Fül-orr-gégészektől eddig mindig Burow-oldatot kaptam, ha hallójárat-gyulladásom volt. Sejtettem, hogy ecetsavas dolog lehet, de nem gondoltam volna az alumíniumra.
   Mégegyszer köszönöm szépen! :)
   M. Dávid Gergő

   Törlés
 3. Nagyon hasznos volt a cikk! Köszönöm szépen!

  VálaszTörlés
 4. Sajnálom, hogy meg szűnt a burofix tabletta, minden ami jó azt be szüntetik.

  VálaszTörlés
 5. Burow oldatból, kenőcsből felszívódik az alumínium?Köszönöm válaszát

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kérdező!

   A készítmények hatóanyaga alapvetően a bőr felszínén fejti ki adsztringens, gyulladáscsökkentő és enyhe antiszeptikus hatását, de behatol a környező szövetekbe. Helyi alkalmazása során a plazmában alacsony hatóanyagszint alakul ki.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 6. Érdeklődni szeretnék hogy Ekcémás bőrre is használható?
  Köszönöm válaszát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csöre!

   Hűsítő, bőrnyugtató, viszketéscsillapító hatása miatt lehet hatásos ekcémában oki terápiaként, a tünetek enyhítésére, de a kiváltó okra nem hat.

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
 7. Tisztelt Doktornő!

  Felsőtestemet borító pikkelysömörre alkalmazok 3 komponensű krémet: alum.acet.tart és ung. boraxatum valamint stearin. Gyogyszertárban keverik ki nekem nagyon suru egesz felsotestre kenem (has hát melkas) minden nap. A hatása nekem nagyon bevállt. Kérdésem az volna, hogy szabad használni akár éveken át? Eddig stearin-glycerines testapolot hasznaltam de ez jobbnak tűnik. Csak egy kicsit aggódok mert "túl jó".

  Válaszàt előre is köszönöm!

  Tisztelettel,
  Zsófia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsófia!

   Nyugodtan lehet folyamatosan, hosszú távon alkalmazni a krémet.
   Reméljük, hogy nagyon sokáig beválik még Önnél!

   Üdvözlettel,
   Dr.Szabó Júlia

   Törlés
  2. Jajj de jó hír! Nagyon szépen köszönöm Doktornő!
   Üdvözlettel,
   Zsófia

   Törlés