2012. február 14., kedd

Válasz. - Teázás gyermekkorban.


És íme egy újabb érdekes kérdés:


"Tisztelt Dr.Szabó Júlia !
Gyermekem óvodás, és az óvodában jelenleg fekete teát isznak a gyermekek, amiről nekem az a véleményem hogy nem a legjobb nekik, már csak a koffein tartalma miatt sem.
Most jön ez a náthás, influenzás időszak is, és amennyire lehet, mi szülők szeretnénk megvédeni a gyermekeinket, és gondoltunk arra, hogy esetleg valamilyen gyógyteát ihatnának.
Önnek mi a véleménye erről, Ön ajánlja e a gyógyteát ilyen kicsiknek, és ha igen melyiket, vagy maradjunk inkább valamilyen gyümölcsteánál?
Várom megtisztelő válaszát:
Judit"

A válasz pedig:

"Kedves Judit!

A fekete teát gyermekkorban én sem tartom ideálisnak. - Természetesen ez függ a tea napi mennyiségétől is. Napi 1-2 dl nem okozhat problémát, de ha van lehetőség inkább kerüljük!

A gyógyteáknak is van ellenjavallata, sőt nagyon sokat nem is szabad tartósan alkalmazni!

Immunrendszer erősítésére a bíborszínű kasvirág (echinacea) teát adhatnak a gyerekeknek. (Kérdés, hogy mennyire ízlik majd nekik.)

Szintén immunrendszer erősítő a ginzeng és a zöld tea, de ezeket nem javasolt gyermekkorban alkalmazni. A ginzeng szellemi és fizikai frissesség fokozó-gyermekkorban felesleges - ezzel gondolom mind a szülők, mind az óvónők egyetértenek...
A zöld tea pedig a fekete teánál is több koffeint tartalmaz, ráadásul az íze sem épp "gyermekbarát"...

Megfázás esetén természetesen szóba jöhet a hársfa, kamilla, köhögésre a lándzsás útifű, kakukkfű....  De ezeket megelőző jelleggel felesleges alkalmazni!

Gyerekeknél a gyümölcsteák a legmegfelelőbbek - ezek nagyobb mennyiségben, minden megkötés nélkül fogyaszthatóak.
Ha nincs konkrét tünet, vagy betegség, elsősorban gyümölcsteát igyon a gyerkőc!  (ha lehet ízesítés nélkül, vagy mézzel)

...
       Szabó Júlia"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése