2012. február 7., kedd

Aktuális. - Silgard vakcina.

 
AZ AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK AZ ALÁBBI LINKEN ELÉRHETŐEK:



   Eredetileg idén már csak teljes áron lehetett volna beszerezni a Silgard vakcinát, de a gyártó 2012. január 3-tól újra meghosszabbította akcióját, mivel az ellátás az utóbbi időben akadozott. (Erről egyébként a nagykereskedők és a gyógyszertárak is később értesültek. Így ha a gyógyszertárukban nem ezt az információt kapták, ne haragudjanak patikusukra!)

A kedvezményes időszak így 2012. április 30-ig tart.

A Silgárd vakcina ajánlott fogyasztói ár: 15.900 Ft.



Néhány szó a Silgard vakcináról:

"A Silgard-oltás a humán papillómavírus (HPV) 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusai által okozott megbetegedések ellen nyújt védelmet.

Ezen megbetegedések közé tartozik a méhnyakrák, a női nemi szervek (méhnyak és szeméremtest) rákmegelőző állapotai és a nemiszervek szemölcsei.
A HPV 16-os és 18-as típusai felelősek a méhnyakrákos megbetegedések 70%-áért és a HPV 6-os és 11-es típusai a genitális szemölcs megbetegedések kb. 90%-áért.
A többi vakcinához hasonlóan, a Silgard sem minden beoltott személynél nyújt 100%-os védelmet.
A Silgard a humán papillómavírus nem minden típusa ellen nyújt védelmet. Ezért a szexuális úton terjedő betegségek elleni megfelelő védekezést továbbra is folytatni kell.
A Silgard nem véd egyéb, nem a humán papillómavírus által okozott megbetegedések ellen.
Az oltás nem helyettesíti a rutinszerű méhnyakrák-szűrést. Ajánlatos követnie orvosa útmutatásait a rendszeres vizsgálatokat (kenet vétele a méhnyakból/Papanicolau-féle teszt), valamint a megelőzésre és védekezésre vonatkozó óvintézkedéseket illetően.
A védelem időtartama jelenleg nem ismeretes. Hosszú távú utánkövető vizsgálatokat folytatnak annak megállapítására, hogy szükséges-e emlékeztető adag beadása.

A Silgard-ot orvosa adja be injekció formájában. A Silgard 9-15 éves serdülőknek, valamint 16 éves és ennél idősebb nőknek adható. A beoltandó személy a vakcina három adagját fogja megkapni.

Első injekció: egy kiválasztott időpontban
Második injekció: lehetőleg az első injekció beadása után 2 hónappal
Harmadik injekció: lehetőleg az első injekció beadása után 6 hónappal

A beoltandó személynek az oltási sorozat mindhárom dózisát meg kell kapnia, különben nem biztos, hogy kialakul benne a teljes védettség.

A Silgard-ot injekció formájában, a bőrön keresztül az izomba adják be (lehetőleg a felkar vagy a comb izomzatába).

A fecskendő címkéjén és a külső dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a vakcinát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 -8 Celsius-fok) között tárolandó. Nem fagyasztható. A fecskendő a külső csomagolásban, fénytől védve tartandó."


16 megjegyzés:

  1. http://vedooltas.com/hpv-mehnyakrak/hpv-tobbet-art-mint-hasznal.html

    A HPV oltás a betegségkereskedés iskolapéldája. Megtévesztő propagandával tízmilliókat vesznek rá egy olyan oltásra, amely gyakorlatilag nem véd meg semmitől, viszont relatíve ritkán, de igen súlyos kockázatokkal jár. Az oltás a kb. harminc rákkeltő vírusból kettő ellen véd bizonytalan, de feltehetőleg rövid ideig. A már fertőzött beoltottaknak jelentősen megnő a rákkockázata a nem oltottakhoz képest, ennek ellenére oltás előtt senkit nem szűrnek. A nők majd 100%-a HPV fertőzött lesz élete során, de a fertőzést az immunrendszerük igen gyorsan felszámolja. Az igazi méhnyakrák veszély 30-60 év között jelentkezik, mikorra az oltás már régen elveszti hatásosságát. A méhnyakrák hatékony megelőzése a D-vitamin-fogyasztás és a szűrés. Az egészségügy terheit az oltás akkor sem csökkentené, ha teljes körűvé válna, mert az oltás hatékonysága rövid életű, továbbá a kiszorított 16 és 18-as HPV helyére más rákkeltő HP vírusok lépnek, ezért az élethossziglani szűrés minden nő számára továbbra is ajánlott.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen!

    Nagyon köszönöm megjegyzését! Nagyon hasznosnak tartom a linket, amit küldött!
    - Én is okkal igyekeztem kiemelni a betegtájékoztató bizonyos pontjait...
    Nehéz szakmailag megfontolt, helytálló véleményt alkotni a védőoltásokról (nem csak a Silgardra gondolok, hanem pl. az utóbbi időben szintén "sláger" rota elleni védőoltásra, amely beadásának jogosultsága szintén vitatható-az én véleményem szerint).
    Úgy tartom etikusnak, ha a vevő kikéri a véleményem, én elmondom szakmailag a pro és kontra érveket, kiegészítve a saját magánvéleményemmel, de nem erőszakosan, meghagyva neki a saját döntés lehetőségét.

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Júlia,
    Már 1 éves ugyan a bejegyzés, de számomra most vált aktuálissá. Sajnos Én megkaptam, a párom nem, ő 27 éves, beadatnánk neki. Nem tudja esetleg mikor és hol tudnám akciósan megkapni?
    Válaszát előre is köszönöm:
    Ágnes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes!

      Sajnos nem tudok ebben segíteni Önöknek!
      Érdeklődjenek a patikákban, hol mennyibe kerül, mert jelentős különbségek lehetnek az árakban.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés

    2. Kedves Ágnes!

      Időközben jelentkezett egy patika, hogy náluk továbbra is akciós áron szerezhető be a vakcina.
      A "Silgard vakcina-újra." című bejegyzés megjegyzései között találhatja meg őket.

      Elérhetőségeik:
      Nyugati téri Gyógyszertár
      1066 Budapest, Teréz krt. 58.
      Email cím: nyugatipatika@gmail.com
      Tel/Fax: + 36 1 302 10 91


      Remélem még időben érkezett az információ!

      Üdvözlettel,
      Dr. Szabó Júlia

      Törlés
  4. Sajnos most teljesen elbizonytalanodtam. Én 30 éves vagyok, és fertőzött.(szemölcs) Nem tudom akkor mit tegyek oltassak vagy ne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben sajnos nem tudok segíteni! Mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  5. Üdvözlöm,
    Mikor lesz esetleg akciós a Silgard?
    Köszönöm válaszát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudok róla, hogy lesz-e akciója!
      A megjegyzésére hátha valaki, aki többet tud nálam, ír!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  6. Üdvözlöm
    szeretnék érdeklődni hogy a Silgard lehet e kapni MKB egészségpénztárra??
    köszönöm

    VálaszTörlés
  7. Üdvözlöm.
    Mi a teendő ha a harmadik oltást nem kaptam meg? Szeptemberben kellett volna, problémát jelentene ha most adnák be?
    köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Ha eddig az előírás szerint kapta az oltásokat, vagyis:
      "Az alapoltás 3 különálló, egyenként 0,5 ml-nyi adagból áll, mely a következő ütemezés szerint adandó be: 0., 2. és 6. hónapban."
      Akkor szeptemberben telt le a 6. hónap.
      Jobb lett volna, ha akkor megkapja, de a betegtájékoztató szerint mindhárom adagot 1 éven belül kell beadni, így érdemes mielőbb felkeresni a kezelőorvost és beadatni a vakcinát.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  8. Érdeklődni szeretnék, ha megkapta valaki mint a 3 oltást időben akkor van bizonyos év után ismétlő oltás vagy ez már élete végéig véd? Mert a betegtájékoztatóba erről nem találtam semmit :-(
    Köszönettel: Tóth Viktória

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viktória!

      A védelem időtartama sajnos nem ismeretes. Az emlékeztető oltások fontosságát vizsgálják.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  9. Válasz a Névtelennek: Az alább idézett (angol nyelvű)tanulmányban 100 ezer kvadrivalens vakcína beadásának követése után nem találtak több mellékhatást,mint bármely más vakcína esetében. A mellékhatások százalékos megoszlását ásd alább a cikkben az eredmények (Result)bekezdés alatt :
    Medline ® Abstracts for References 91,96,97 of 'Recommendations for the use of human papillomavirus vaccines'

    PubMed - Postlicensure safety surveillance for quadrivalent human papillomavirus recombinant vaccine.AUSlade BA, Leidel L, Vellozzi C, Woo EJ, Hua W, Sutherland A, Izurieta HS, Ball R, Miller N, Braun MM, Markowitz LE, Iskander J SOJAMA. 2009;302(7):750.
    CONTEXT: In June 2006, the Food and Drug Administration licensed the quadrivalent human papillomavirus (types 6, 11, 16, and 18) recombinant vaccine (qHPV) in the United States for use in females aged 9 to 26 years; the Advisory Committee on Immunization Practices then recommended qHPV for routine vaccination of girls aged 11 to 12 years.
    OBJECTIVE: To summarize reports to the Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) following receipt of qHPV.
    DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTS: Review and describe adverse events following immunization (AEFIs) reported to VAERS, a national, voluntary, passive surveillance system, from June 1, 2006, through December 31, 2008. Additional analyses were performed for some AEFIs in prelicensure trials, those of unusual severity, or those that had received public attention. Statistical data mining, including proportional reporting ratios (PRRs) and empirical Bayesian geometric mean methods, were used to detect disproportionality in reporting.
    MAIN OUTCOME MEASURES: Numbers of reported AEFIs, reporting rates (reports per 100,000 doses of distributed vaccine or per person-years at risk), and comparisons with expected background rates.
    RESULTS: VAERS received 12 424 reports of AEFIs following qHPV distribution, a rate of 53.9 reports per 100,000 doses distributed. A total of 772 reports (6.2% of all reports) described serious AEFIs, including 32 reports of death. The reporting rates per 100,000 qHPV doses distributed were 8.2 for syncope; 7.5 for local site reactions; 6.8 for dizziness; 5.0 for nausea; 4.1 for headache; 3.1 for hypersensitivity reactions; 2.6 for urticaria; 0.2 for venous thromboembolic events, autoimmune disorders, and Guillain-Barrésyndrome; 0.1 for anaphylaxis and death; 0.04 for transverse myelitis and pancreatitis; and 0.009 for motor neuron disease. Disproportional reporting of syncope and venous thromboembolic events was noted with data mining methods.
    CONCLUSIONS: Most of the AEFI rates were not greater than the background rates compared with other vaccines, but there was disproportional reporting of syncope and venous thromboembolic events. The significance of these findings must be tempered with the limitations (possible underreporting) of a passive reporting system.
    ADCenters for Disease Control and Prevention, 1600 Clifton Rd NE, Mailstop D-26, Atlanta, GA 30333, USA. bfs9@cdc.gov PMID 19690307

    VálaszTörlés