2019. február 20., szerda

Aranyér betegség kialakulása, megelőzése és kezelése.


Frissítve: 2019.02.20.

A cikk első megjelenése óta, mint ahogy más témáknál is, számos változás történt a forgalomban lévő készítmények porondján. Nézzük, mi segíthet az aranyér kezelésében 2019. év elején.


Először is néhány szó magáról az aranyér betegségről:

Az aranyér betegség sajnos igen elterjedt napjainkban. Ez a leggyakoribb végbél környékét érintő megbetegedés, amely a felnőtt lakosság több mint 50%-át érinti.

Köszönhető mind táplálkozási szokásainknak (kevés zöldség, gyümölcsfogyasztást = kevés rost...); nem megfelelő folyadékbevitelünknek; munkakörülményeinek; okozhatja elhízás; rendszertelen székelés, szorulás, de ugyanúgy előhozhatja hasmenéses állapot; mozgásszegény életmód; lehet öröklött hajlam (kötőszöveti gyengeség)... És még sorolhatnám!

Van akinél soha nem jön elő, van aki csak bizonyos életszakaszban (pl.: terhesség) találkozik vele, másokat sajnos egész életük során végigkísér.

Mi is az aranyér és mikor beszélünk már betegségről?

Az aranyér maga egy érköteg, amely a végbélnyálkahártya alatt található. A széklet tartásához, illetve a megfelelő széklet ürítési mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van ennek a hálózatnak, érpárnázottságnak. 

Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik, ilyenkor beszélünk aranyér betegségről.



Kezelésére alkalmas készítmények:

Belsőleg ható tabletták, kapszulák:

A kezelést minden esetben érdemes helyi hatású készítményekkel (kúppal, kenőccsel) kiegészíteni!

1. Rutin (rutozid) + aszkorbinsav (C-vitamin) kombinációk:

- Rutascorbin tabletta 50x GYÓGYSZER

Hatóanyag: 20mg rutin (rutozid) + 50 mg aszkorbinsav (C-vitamin)

Mérsékli a kapilláris károsodásának mértékét. Alkalmazható mind az alsó végtagok visszeres bántalmainál, mind aranyeres panaszok esetén a tünetek enyhítésére.

Terhesség és szoptatás alatti biztonságosságát nem vizsgálták, így megfelelő adatok hiányában alkalmazása kerülendő.

Adagolás: 
Felnőtteknek: Naponta 3×1 tabletta étkezés közben.
Gyermekek és serdülők: 6-18 éves kor között naponta 1-3 tabletta. Alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem javasolt. 


- JutaVit Rutin+C-Vitamin tabletta 60x ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

Hatóanyag: 20mg rutin (rutozid) + 50 mg aszkorbinsav (C-vitamin)

A rutin elősegíti a vérerek egészségének fenntartását és kedvező hatással van a hajszálerekre. A C-vitamin pedig hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. 

Adagolás: 
Felnőtteknek: Naponta 3×1 tabletta étkezés közben.
Gyermekek és serdülők: 6-18 éves kor között naponta 1-3 tabletta. Alkalmazása 6 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem javasolt. 


2. Diozmin, diozmin + heszperidin kombinációk:

A diozmint a citrusfélék héjából izolált heszperidin átalakításával nyerik. 



- Detralex filmtabletta GYÓGYSZER
30x, 60x és kimondottan az aranyeres krízis kezelésére megjelent a 36x kiszerelés, mert a 30db kevés, a 60db pedig sok a lentebb leírt adagoláshoz.

Hatóanyaga: 450mg diozmin + 50mg heszperidin

A Detralex filmtabletta érvédő hatású gyógyszer. Gátolja a vénák tágulását, és növeli a hajszálerek ellenállását.

Alkalmas heveny aranyeres krízis kezelésére is.

Terhességben – bár állatkísérletek alatt nem tapasztaltak magzatkárosító hatást -, általános óvatosságból, mivel embereken végzett klinikai adatok nem állnak rendelkezésre, jobb kerülni alkalmazását.

A készítménynek anyatejben való kiválasztódásáról egyáltalán nincs adat, ezért a szoptatás ideje alatt a gyógyszer szedése szintén nem ajánlott.

Adagolás: Aranyeres roham esetén az első 4 napon keresztül napi 6 tabletta (2x3 tabletta: délben és este), majd további 3 napon keresztül napi 4 tabletta (2x2 tabletta: délben és este), étkezés közben bevéve. Összesen 36 szem.

A Detralex tabletta szedése 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél nem ajánlott, mert a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok.

Ha az aranyeres panaszok 15 napon belül nem javulnak, mindenképp forduljon orvoshoz!


- LXR Diozmin-Heszperidin+Rutin Komplex 60x ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

Hatóanyag: 400mg diozmin + 50mg heszperidin + 25mg rutin + 100mg aszkorbinav (C-vitamin)

Az LXR DIOZMIN-HESZPERIDIN +RUTIN KOMPLEX a diozmint és heszperidint tartalmazó, valamint a rutin és C-vitamin tartalmú termékek által nyújtott prevenciós és terápiás előnyöket egyesíti egy étrend-kiegészítőben. 

Az alsó végtagok krónikus vénás elégtelensége, nehézláb-érzés, visszér tágulatok, lábikragörcs, aranyeres panaszok esetén javasolt kiegészítő jelleggel.

A diozmin hozzájárulhat a normál vénás keringés fenntartásához, az erek erősítéséhez és a gyulladásos folyamatokkal szembeni védekezésükhöz, és a szív normál működéséhez. 
A heszperidin hozzájárulhat a normál koleszterinszint fenntartásához, a szív egészséges működéséhez. A rutin antioxidánsként hozzájárulhat az erek normál működéséhez, az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez.

Adagolás: Heveny aranyeres panaszok esetén napi 2×1-2 kapszula bevétele javasolt.


- Jutavit Diozmin + Heszperidin 500mg filmtabletta 30x, 60x ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

Hatóanyag: 450mg diozmin + 50mg heszperidin + 50mg csalánlevél- + 50mg fekete áfonya kivonat

Az erek jobb vérkeringéséért! Diozmint, heszperidint, csalánlevél kivonatot és fekete áfonya kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő.

A készítmény fő hatóanyaga a jól ismert természetes eredetű citrusfélékből kivont heszperidin és a diozmin. Minden tabletta 450mg diozmint és 50mg heszperidint, 50-50mg csalánlevél és fekete áfonya termék kivonatot tartalmaz.

A csalánlevél kivonat elősegíti és kedvezően befolyásolja az optimális vérkeringést a lábban. Csökkentheti a fáradt és nehéz láb érzést. A fekete áfonya termék kivonat segítheti fenntartani az erek épségét és segít csökkenteni a nehéz láb érzését. Javítja az endotel funkciót. Javítja a véna mikrokeringést és nyirokelvezetést.

Adagolás: Naponta 1 tablettát délben vagy este étkezés közben egészben lenyelni.


- Venotec 600mg tabletta 30x, 60x GYÓGYSZER

Hatóanyaga: 600mg diozmin

A Venotec 600 mg tabletta vénastabilizáló szer, mely vénaerősítő és -védő hatással rendelkezik.
Az alsó végtagok krónikus vénás elégtelenséggel összefüggő tüneteinek enyhítése, mint a feszülés, nehézlábérzés, fájdalom, éjszakai lábikragörcs.

Alkalmas aranyérbetegség kezelésére, aranyeres panaszok hirtelen fellángolása (heveny aranyeres roham) esetén.

Adagolása: Felnőtteknek heveny aranyeres roham esetén: 4 napon keresztül napi 3 tabletta, majd további három napon keresztül naponta 2 tabletta, étkezés közben.

A Venotec 600 mg tabletta alkalmazása 18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek nem ajánlott a rendelkezésre álló adatok hiánya miatt.


- Dio-PP 600mg tabletta 30x, 60x GYÓGYSZER

Hatóanyag: 600mg diozmin – gyakorlatilag ugyanaz, mint a Venotec tabletta, így a fentebb leírtak igazak erre a gyógyszerre is.



Helyileg alkalmazott készítmények: Kúpok, krémek, kenőcsök, klizmák.

- Hemorid végbélkenőcs 20g  GYÓGYSZER

Hatóanyaga: (egy gramm kenőcsben)

28,93mg efedrin-hidroklorid: érösszehúzó hatású, csökkenti a helyi értágulatot és csillapítja a vérzést
28,85mg prokain-hidroklorid: helyi érzéstelenítő, amely csökkenti a fájdalmat
16,5mg mentol: fertőtlenítő, hűsítő hatásúak, csökkentik a viszketést
16,0mg D-kámfor: fertőtlenítő, hűsítő hatásúak, csökkentik a viszketést
0,03mg cickafarkolaj: fertőtlenítő, hűsítő hatásúak, csökkentik a viszketést


A Hemorid végbélkenőcs külső aranyeres panaszok tüneti kezelésére, a vérzés, a fájdalom, a viszketés enyhítésére és a gyulladás csökkentésére szolgáló gyógyszer.

Terhesség ill. szoptatás ideje alatt a gyógyszer helyi alkalmazása megengedett.

Adagolása: 
Felnőttek:Babnyi mennyiségű kenőccsel a végbé1nyílást és környékét naponta többször (3-4-szer) bekenni.
Belső nodusok esetén a Hemorid kúp egyidejű használata ajánlott.
Gyermekek: A biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt gyermekek és 18 év alatti serdülők számára nem javasolt.


- Hemorid végbélkúp 10x GYÓGYSZER

Hatóanya:
35prokain-hidroklorid
18mg efedrin-hidroklorid
5mg mentol
5mg d-kámfor
0,1mg cickafarkolaja

A külső és belső aranyeres csomók tüneteinek enyhítése: a helyi viszketés, fájdalom, vérzés, illetve gyulladás csillapítása

Terhesség és szoptatás alatt alkalmazása nem ajánlott. A végbélkúpok belsőleges készítménynek minősülnek, hatóanyagai képesek felszívódni és a keringésbe jutni.

Bár a Hemorid kúp hatóanyagai a vizsgálatok alapján nem, vagy csak jelentéktelen mértékben szívódnak fel és azoknak magzatkárosító hatása nem bizonyított, de nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálatok, így terhesség és szoptatás ideje alatt lehetőleg ne alkalmazzuk.

Adagolása: Naponta 1 vagy 2 alkalommal (székletürítés után, illetve este, lefekvés előtt) egy kúpot óvatosan a végbélbe helyezni.

Az anális tájékot minden székürítés után langyos vízzel és szappannal meg kell mosni és puha kendővel megszárítani.

A Hemorid végbélkúp alkalmazásának biztonságosságáról és hatásosságáról gyermekeken nem áll rendelkezésre megfelelő tapasztalat. 

A Hemorid kúp alkalmazására a betegség exacerbációja idején általában néhány napig van szükség. Ha a tünetek 1-2 hetes kezelés során nem javulnak, proktológiai vizsgálatot kell végezni.


- Doxiproct OM kenőcs 30g GYÓGYSZER

Hatóanyagai: 40mg kálcium-dobezilát + 20mg lidokain


Javallata: „A Doxiproct OM kenőcs hatóanyagként kalcium-dobezilátot tartalmaz, ami a hajszálerek ellenállását és áteresztőképességét állítja helyre, továbbá lidokain helyi érzéstelenítőt tartalmaz.

A Doxiproct OM kenőcs gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérzést és az ödémát, gyorsan enyhíti a fájdalmat, az égést, a viszketést és a feszítő érzést külső és belső aranyér, végbélnyílás körüli bőrviszketés, végbélnyílás berepedése, végbéltáji gyulladás esetén.

A Doxiproct OM kenőcs aranyérműtétek előtt és után is használható.”

Terhesség és szoptatás ideje alatt kizárólag orvosi utasításra alkalmazható.

Adagolása: Naponta 2-szer, 3-szor kell alkalmazni. Reggel és este, lehetőleg székelés után:

- Belső aranyér esetén a tubusra csavart műanyag feltétet mélyen be kell vezetni a végbélbe. Kihúzás közben gyengén össze kell nyomni a tubust. A tubus tartalma előírásszerű alkalmazás esetén 10 kezelésre elegendő.

- Külső aranyér vagy analis pruritus esetén vékony rétegben alkalmazzuk a kenőcsöt naponta többször.

A kezelés időtartama általában néhány nap.


- Reparon kenőcs 25g GYÓGYSZER

Hatóanyaga: 330,4 millió Vakcina E. coli (steril) 1gramm kenőcsben

A Reparon kenőcs hatóanyagként elölt baktérium kultúra szuszpenziót (fenollal elölt Escherichia Coli baktérium alakos elemeit és anyagcseretermékeit) tartalmaz. 

A baktériumkultúra-szuszpenzió a bőrre és nyálkahártyára való felvitele után immunválaszt (a szervezet fertőzés elleni védekezése) vált ki, fokozza az érintett szövetek természetes védekezőképességét, gyulladáscsökkentő hatású és elősegíti a sebgyógyulást. 

A Reparon kenőcs az aranyér és szövődményeinek, mint pl. fájdalom, viszketés, gyulladás, ekcéma (viszkető, nedvező, apró hólyagocskákkal járó bőrgyulladás) és a végbélnyílás környékének berepedése, kezelésére szolgál.

Terhesség és szoptatás idején alkalmazott Reparon kenőcsre vonatkozó vizsgálati adatok nem állnak rendelkezésre. Mivel a készítményben tartósítószerként használt fenol koncentrációja jóval alatta marad a gyakorlatban korábban használt fenol oldatok koncentrációjának, nem várható, hogy terhesség és szoptatás idején az anya és gyermeke biztonságát veszélyeztetné.

Adagolása: 
Székelés és ülőfürdő után a végbél környékét be kell kenni, ill. a tubusra szerelhető toldalék segítségével babnyi kenőcsöt a végbélbe nyomni. Használat után a tubust a védősapkával jól le kell zárni.
Gyermekek és serdülők: Tizennyolc éves kor alatt kevés tapasztalat áll rendelkezésre.


- Reparon végbélkúp 10x GYÓGYSZER

Hatóanyaga: 0,66 milliárd Vakcina E. Coli (steril) kúponként.

A Reparon végbélkúp hatóanyagként elölt baktériumkultúra-szuszpenziót (fenollal elölt Escherichia Coli baktériumok alakos elemeit és anyagcseretermékeit) tartalmaz. 

A baktériumkultúra-szuszpenzió a bőrre és a nyálkahártyára való felvitele után immunválaszt (a szervezet fertőzés elleni védekezése) vált ki, fokozza az érintett szövetek természetes védekezőképességét, gyulladáscsökkentő hatású és elősegíti a sebgyógyulást. 

A Reparon végbélkúp az aranyér és szövődményeinek, mint pl. fájdalom, viszketés, gyulladás, ekcéma (viszkető, nedvező, apró hólyagocskákkal járó bőrgyulladás), a végbélnyílás környékének berepedése, kezelésére szolgál.

Terhesség és szoptatás idején alkalmazott Reparon végbélkúpra vonatkozó vizsgálati adatok nem állnak rendelkezésre. Mivel a készítményben tartósítószerként használt fenol koncentrációja jóval alatta marad a gyakorlatban korábban használt fenol oldatok koncentrációjának, nem várható, hogy terhesség és szoptatás idején az anya és gyermeke biztonságát veszélyeztetné.

Alkalmazása: ülőfürdő után 1 kúpot kell a végbélbe helyezni, naponta 1-2 alkalommal.

Gyermekek és serdülők: Tizennyolc éves kor alatt kevés tapasztalat áll rendelkezésre, de kis darabot levágva a kúpból kisgyermekkorban alkalmazható. (gasztroenterológus gyermekorvos tanácsa)


- Reparon Herbal végbélkenőcs 25g ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

Hatóanyai: szukraflát(a nyálkahártyák védelmében, ill. a bőr- és nyálkahártya-sérülések kezelésében használt összetevő. Mechanikai védelmet biztosít, a sérült felületekhez kötődve jól tapadó réteget képez ), körömvirág-, varázsmogyoró levél- és kamillakivonat.

A Reparon Herbal végbélkenőcs az aranyérnek és szövődményeinek (pl. ekcéma, végbélnyílás környékének berepedése) tüneti kezelésére szolgáló készítmény. Bevonja és védi a hámréteget, ápolja a gyulladt, viszkető bőrt, ezáltal fokozza annak regenerációját, csökkenti a kiszáradását, ezáltal segíti a sebgyógyulást, csökkenti a székletürítés okozta berepedés, sérülés kockázatát. 

Alkalmazása: lehetőség szerint székelés és ülőfürdő után a végbél környékét be kell kenni, illetve a tubusra szerelhető toldalék segítségével babnyi kenőcsöt a végbélbe nyomni. Ügyeljen, hogy a tubus és a toldalék megfelelően csatlakozzon.

Használat után a toldalékot meleg, szappanos vízzel tisztítsa meg és a tubust a védősapkával jól zárja le! A kezelendő terület bekenése után mindig mosson kezet. 
A készítményt naponta 1-2 alkalommal célszerű használni.

A Reparon Herbal termékcsalád elérhető a VitálHáz webáruházban.


- Reparon Herbal végbélkúp 10x ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ
Hatóanyai és alkalmazási javallata megegyezik a Reparon Herbal kenőcsével.

Adagolása: lehetőség szerint ülőfürdő után 1 darab Reparon Herbal végbélkúpot kell a végbélbe helyezni, naponta 1-2 alkalommal. 


- Sperti preparation H kenőcs 25g GYÓGYSZER

Hatóanyaga:
10mg Élesztősejt-kivonat (Saccharomyces cerevisiae extr. ethanolic) 10 mg
30 mgCápamájolaj (Squalene exogene oleum) - ami cápamájolajat és tisztított halolajat 1:1 arányban, valamint 25000-30000 NE/g A-vitamint tartalmaz

A Sperti Preparation H végbélkenőcs az aranyér tüneteinek (pl. fájdalom, irritáció, viszketés, diszkomfort érzés székletürítés során) enyhítésére szolgáló készítmény. 

Csökkenti a fájdalmat, az irritációt és a viszketést. Enyhíti a duzzanatot, illetve megkönnyíti a fájdalmas székletürítést.

Vérző aranyér esetén alkalmazása nem ajánlott!

Hosszú évek tapasztalatai alapján mind terhességben, mind szoptatás alatt biztonsággal alkalmazható.

Adagolása:
Reggel és este, valamint minden székletürítés után javasolt alkalmazni. Alkalmazása előtt alaposan meg kell tisztítani a végbélnyílás környékét. A készítmény alkalmazása naponta legfeljebb ötször javasolt. 

A Sperti Preparation H végbélkenőcs és a Sperti Preparation H végbélkúp együttes alkalmazása esetén naponta legfeljebb 3-szor alkalmazza.

A Sperti Preparation H végbélkenőcs gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek nem ajánlott.



- Sperti preparation H végbélkúp 12x GYÓGYSZER

Hatóanyaga:
23mg Élesztősejt-kivonat (Saccharomyces cerevisiae extr. ethanolic)
69mg Cápamájolaj (Squalene exogene oleum) - ami cápamájolajat és tisztított halolajat 1:1 arányban, valamint 25000-30000 NE/g A-vitamint tartalmaz


Adagolás:
Felnőttek: Reggel és este, valamint minden székletürítés után helyezzen fel egy kúpot a végbélbe a legömbölyített végével előrefelé. Alkalmazása előtt alaposan meg kell tisztítani a végbélnyílás környékét.

Naponta legfeljebb 5 db kúp alkalmazása javasolt. A Sperti Preparation H végbélkenőcs és a Sperti Preparation H végbélkúp együttes alkalmazása esetén naponta legfeljebb 3-szor alkalmazza.
A készítmény rövid távú használatra javasolt, egyszeri alkalmazás során maximum 3 hétig alkalmazható.

Gyermekeknek és serdülőknek a készítmény alkalmazása nem ajánlott.


- Hemostop gél max aranyér elleni kenőcs 75 ml ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

Készítmény, amely 12 aktív növényi kivonatokkal segít kezelni az aranyeret. 

Hidratáló, nyugtató, regeneráló, hűsítő és tiszta hatású. Tartalmaz aloe vera kivonatot, tölgyfa kérge, orbáncfű, zsurló, bodza, útifű.

Alkalmazása: vese, végbél kialakulásával összefüggő aranyér. Viszketés, szúró és égető érzésnél. Ha repedezett a bőr a végbélnél, vagy annak közelében.

Gyengéd, nem hagy foltot, és nem irritálja a bőrt.

A termék 12 aktív gyógynövény kivonatot tartalmaz: Quercus robur, Boswellia serrata, Hypericum perforatum, Euphrasia Rostkoviana, Calendula officinalis, Achillea millefolium, Viola odorata, Plantago lanceolata, Malva mauritiana, Sambucus nigra, Equisetum arvense, Aloe vera.





- Mastu kenőcs 30g ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

Aranyér esetén alkalmazható orvostechnikai eszköz. Enyhíti az aranyeres panaszokhoz gyakran társul tüneteket, mint az irritáció, a viszketés, égő érzés, váladékozás. Elősegíti a sebgyógyulást. 


- Mastu végbélkúp 10x ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ
Aranyér tüneteinek enyhítésére szolgáló orvostechnikai eszköz. Enyhíti az aranyeres panaszokhoz gyakran társuló tüneteket, mint az irritáció, végbélviszketés, égő érzés és váladékozás, elősegítik a sebgyógyulást. 


- Proktis-M plus végbélkenőcs 30g ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ 

Összetétel: Fehér vazelin, vazelinolaj, propilén-glikol, polidokanol, eszcin béta-szitoszterol fitoszómák, glicirrizin-sav fitoszómák, BHT, nátrium-hialuronát. 

Javallt a végbélcsatorna proktológiai műtétet követő helyreállító folyamatainak kiegészítő kezelésére, belső és külső aranyérre, végbélgyulladás, végbélmirigy-gyulladás, végbélnyílás körüli bőrrepedésekre, berepedésekre, sipolyokra. 

Adagolása: Naponta kétszer alkalmazza, egyszer reggel, egyszer este, lehetőség szerint székletürítés után. 

Vigyen fel helyileg egy vékony réteg kenőcsöt. A végbélen belüli alkalmazást a csomagolásban található erre a célra kialakított kanül segíti elő. 
1. Csavarja rá a kanült a tubusra, és nyomja a tubust addig, amíg a kanül meg nem telik. 
2. Vezesse be a kanült a végbélbe, és ismét nyomja meg a tubust, hogy egy kis mennyiségű kenőcs kifolyjon. 
3. Használat után tisztítsa meg az applikátort, és fedje le a biztonsági kupakkal.

A Proktis-M plus végbélkenőcs alkalmazásának biztonságosságát terhesség és szoptatás alatt még nem bizonyították. 

Proktis kúp és kenőcs elérhető a VitálHáz webáruházban.


-Proktis-M végbélkúp 10x ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

Összetétel: Nátrium-hialuronát 5 mg, centella asiatica olajkivonat, körömvirágolaj-kivonat, aloe vera olajkivonat, teafa illóolaj, szemiszintetikus gliceridek, BHT. 

A Proktis-M végbélkúp hatása a benne lévő mukopoliszacharidnak, a hialuronsavnak köszönhető, ami a szervezet számos szövetében is nagy mennyiségben található meg. A hialuronsav a szövetek szerkezetét erősíti, így a szövet tónusát, tápanyagellátását és rugalmasságát javítja. Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a hialuronsav képes felgyorsítani és javítani az újrahámosodás és a szövet-helyreállítás folyamatát. 

A Proktis-M végbélkúp alkalmazásának biztonságosságát terhesség és szoptatás alatt még nem bizonyították. 

Adagolása: napi egy végbélkúp alkalmazandó. Az alkalmazás időtartama a tünetek változásától függ; szükség esetén a Proktis-M végbélkúp hosszantartó kezelésre is alkalmas.


JutaVit Prokterin aranyérkenőcs 30g ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ
Aranyér és végbélrepedés kezelésére – orvostechnikai eszköz a végbél gyógyulási folyamatainak kiegészítésére.

Aktív növényi összetevőket tartalmazó speciális krém, mely az aranyér-visszér szindróma (külső-belső aranyér) és végbélrepedés tüneti kezelésére, valamint az anális nyálkahártya normál funkciójának visszaállítására alkalmazható. 

A védő és síkosító filmréteget alkotó komponenseknek köszönhetően a krém mechanikai védőréteget képez, mely segíti a sérült nyálkahártya izolálását és hidratálását, mindezzel elősegítve a szöveti regenerációt, a fájdalom és égő érzés enyhülését, így azonnali és tartós hatást biztosít a kezelés helyén.

PEG, Parabén, Fenoxietanol, EDTA, SLS, SLES mentes termék!

Alkalmazása
Használja a speciális endorectalis kanült az alábbi utasításokat követve.
1. A tubus végét lyukassza át a zárókupak külső oldalán lévő perforátor segítségével.
2. Távolítsa el az adagoló applikátor kupakját.
3. Kis mennyiségű termék kinyomásával síkosítsa az applikátor végét.
4. Csavarja fel a rektális applikátort a tubusra.
5. Az applikátort helyezze a végbélbe, majd nyomja meg a tubust amíg elegendő mennyiségű terméket adagol.
6. Használat után tisztítsa meg az applikátort meleg, szappanos vízzel és zárja vissza a kupakot.

Adagolás
A kenőcsöt szükség szerint alkalmazza. A használatot naponta többször is megismételheti akár huzamosabb ideig. 


JutaVit Prokterin emulzió mikrobefecskendezőben 6x ORVOSTECHNIKAI ESZKÖZ

Aktív növényi összetevőket tartalmazó speciális krém, mely az aranyér-visszér szindróma (külső-belső aranyér) és végbélrepedés tüneti kezelésére, valamint az anális nyálkahártya normál funkciójának visszaállítására alkalmazható. 

A védő és síkosító filmréteget alkotó komponenseknek köszönhetően a krém mechanikai védőréteget képez, mely segíti a sérült nyálkahártya izolálását és hidratálását, mindezzel elősegítve a szöveti regenerációt, a fájdalom és égő érzés enyhülését, így azonnali és tartós hatást biztosít a kezelés helyén.

PEG, Parabén, Fenoxietanol, EDTA, SLS, SLES mentes termék!


Alkalmazása:
Használja a speciális endorectalis kanült az alábbi utasításokat követve.
1. Használja a speciális endorectalis applikátort; az applikátor végét – a végbélbe való felhelyezés előtt – kis mennyiségű termék kinyomásával síkosítsa.
2. Az applikátort helyezze fel a végbélbe, ezután nyomja össze a tubust.
3. Használat után a tubust összenyomott állapotban húzza ki és kiürített formában dobja ki.

Adagolás: A mikrobefecskendezéses használatot naponta többször is megismételheti akár huzamosabb ideig. 

 VitálHáz-a Gyógyszerész válaszol webáruháza


Végezetül néhány hasznos tanács:

- A megfelelő táplálkozás nagyon sokat segíthet!
- Fontos a megfelelő rostbevitel - sok korpa, zöldség, gyümölcs... fogyasztása ajánlott.
- Figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre! (legalább napi 1,5l víz) Az elegendő mennyiségű víz segít a kellően laza széklet kialakításában.
- A nehéz, fűszeres ételek, kávé, alkohol, tea fogyasztása kerülendő!
- Nem szabad hirtelen nehezet emelni!
- Különösen ülő munkánál fontos a napi mozgás beiktatása.
- Higiéniai szempontból minden székletürítés után figyelni kell az alapos tisztálkodásra. Aranyérre hajlamos embereknél ajánlott a nedves WC-papír vagy langyos vizes lemosás alkalmazása.

4 megjegyzés:

  1. Öt éves fiamnak is ma este kitüremkedett az aranyere. Szerencsére egy pár perc múlva vissza is húzódott, de a kettő közötti sírás-fájás elkerülése érdekében, ha legközelebb is előfordulna, milyen szert tudnál ajánlani? Sajnos az itt található kenőcsök egy része már nem is kapható, de több esetben nincs feltüntetve az sem, hogy adható-e egyáltalán gyermeknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Thomas Benko!

      Igyekszem folyamatosan aktualizálni a cikkeket. Igaza van, itt 2 olyan készítmény is szerepel, ami már nincs forgalomban. Ez lesz a következő cikk, amire időt szánok.

      A fiánál okoz gondot a gyakori kemény széklet? Visszatartja-e a székletet?
      Ha igen, valamilyen székletlazítóval érdemes segíteni, hogy ez megszűnjön. (Mira víz, Laevolac/Duphalac szirup, Dulcolax csepp...)

      Magára az aranyér problémára Reparon kenőcsöt vagy kúpot (kis darabot levágni belőle és úgy felhelyezni) tudom ajánlani.
      Gasztoenterológus gyermekorvossal beszélgettem a témáról és ő mondta, hogy ezt szokták alkalmazni, ha ilyen kisgyermekkorban előfordul.

      Emellett a Rutascorbin, mint érfelerősítő 6 éves kortól 3x1-es adagolással alkalmazható. Az Ön fia 5 éves, de ha nem nagyon vékony, kis súlyú gyermek, akkor napi 2x1-el adható neki.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés