VitálHáz webáruház

VitálHáz webáruház
VitálHáz webáruház

2011. december 9., péntek

Fájdalom-, lázcsillapítás gyermek- és csecsemőkorban.


Itt a "szezonja" a meghűléses megbetegedéseknek, ami miatt gyakrabban kényszerülünk fájdalom- és lázcsillapító készítmények alkalmazására. Akinek gyereke van tudja, hogy ilyen gyógyszernek mindig -nem csak télen- lennie kell otthon, mivel nem csak a megfázás okozhat hőemelkedést és lázat. (védőoltás, fogzás, fülgyulladás...)


Mikor is beszélünk lázról?

Az átlagos testhőmérséklet 36-37 Celsius-fok között mozog. (napszaktól függően is eltérést mutat - reggel alacsonyabb, késő délután a legmagasabb) 37 és 38 fok között hőemelkedésről, 38 fok felett pedig lázról beszélünk. (38-39 fok: mérsékelt láz, 39-40,5 fok: magas láz, 40,5 fok felett hiperpirexia)

Fontos a lázmérés helye, mert a fülben, hónaljban, szájban mért hőmérséklet a mért adatoknak megfelelő, de a végbélben mért hőmérsékletből mindig le kell vonni 0.5 fokot!!!

 
A láz a szervezet védekező reakciója során alakul ki. Gyermekeknél, csecsemőnél a leggyakoribb kiváltó oka valamilyen vírus, vagy baktérium okozta fertőzés. (Lázat okozhat még sérülés, daganat, allergiás reakció...)
Mivel a láz csak tünet, nem pedig maga a betegség, ráadásul a szervezet számára hasznos-segíti az immunrendszer működését, ezért megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e illetve mikortól kell csillapítani. Hőemelkedésnél még nem feltétlenül, de 39 fok felett mindenképp csillapítani kell a lázat. Mivel csecsemőkorban, kisgyermekkorban a lázas állapot nagyon megviseli a kicsik szervezetét és a lázgörcs veszélye is fenyegethet, az én véleményem szerint, nem szabad kockáztatni már a mérsékelt láz  (38-39 fok között) alsó értékénél is azonnal csillapítani kell.

A lázcsillapítás fizikális módszerei:

-Hűtőfürdő: Soha ne tegyük a gyereket egyből hideg vízbe! A gyerkőcöt kellemesen meleg (kb.37 fokos) vízbe kell ültetni, majd lassan adagolni a hideg vizet, amíg langyosra (nem hidegre!), kb. 29 fokosra . (22 fok alá hűtött víz görcsöt okozhat!)
Ezzel a módszerrel 1 maximum 2 fokot nyomhatunk le a lázon. Magas láznál ne törekedjünk a teljes lázcsillapításra. mert a hirtelen hőmérsékletváltozás szintén megviseli a szervezetet.

- Hűtőborogatás (Priznitz): Hónaljtól a comb közepéig langyos vizes lepedőbe csavarjuk a testet, majd egy száraz lepedőt tekerünk felé. Kb.10-15 percenként - a lepedő átmelegedésekor - a borogatást cserélni kell.  A módszer addig folytatható, míg a láz le nem csökken.


Gyógyszerek - Szirupok

FONTOS! A szirupok gyógyszerformája szuszpenzió, ami annyit jelent, hogy a hatóanyag nem oldva, hanem - felrázás után - apró szemcsék formájában lebegve található a szirupban. A szemcsék idővel a szirup aljára ülepednek, így fontos, hogy minden használat előtt alaposan felrázzuk!!!

Ha 3 nap alatt a tünetek nem múlnak el feltétlenül forduljunk orvoshoz!
- paracetamol hatóanyagú: Panadol baby 24mg/ml szuszpenzió 100ml (epres ízű)
3 hónapos kortól adhatóak. (előtte csak orvosi utasításra!)

Az oltás utáni tünetek enyhítésére: 3 hónapos gyermekeknek az egyszeri adag 2,5 ml. Amennyiben a lázas állapot a második adag Panadol Baby belsőleges szuszpenzió után sem csökken, orvoshoz kell fordulni.

Adagolása:

Az egyszeri adag szükség szerint 4, de inkább 6 óránként ismételhető. (24 órán belül maximum 4x)

- ibuprofen hatóanyagú: Algoflex baby 20mg/ml belsőleges szuszpenzió (málnás ízű) 100ml

Nurofen 20mg/ml belsőleges szuszpenzió (eper vagy narancs ízű) gyermekeknek 100ml, 200ml

3 hónapos kortól adhatóak. 
Adagolás: (A két egymást követő adag beadása között átlag 6 óra teljen el!)
Védőoltások következtében fellépő lázas állapotokban: 2,5 ml szuszpenzió, mely szüksége esetén 6 óra múlva egyszer megismételhető.

ÉletkorAjánlott dózisNapi gyakoriság
3-6 hónapos csecsemőknek
(5 kg-os testsúly felett!)
2.5 ml szuszpenzió
(50mg ibuprofen)
naponta 2-3-szor
6-12 hónapos csecsemőknek2.5 ml szuszpenziónaponta 3-4-szer
1-3 éves gyermekeknek5ml szuszpenzió
(100mg ibuprofen)
naponta 3-szor
4-6 éves gyermekeknek7.5 ml szuszpenzió
(150mg ibuprofen)
naponta 3-szor
7-9 éves gyermekeknek10 ml szuszpenzió
(200mg ibuprofen)
naponta 3-szor
10-12 éves gyermekeknek15 ml szuszpenzió
(300mg ibuprofen)
naponta 3-szorNurofen 40mg/ml belsőleges szuszpenzió (eper vagy narancs ízű) gyermekeknek 100ml


Nemrég került forgalomba, dupla hatóanyagtartalommal. 6 éves kortól adható.

Adagolás:

Életkor
Ajánlott dózis
Napi gyakoriság
6 -9 éves gyermekeknek
(20-30kg)
5 ml szuszpenzió
naponta 3-szor
9 - 12 éves gyermekeknek
(30-40kg)
7.5 ml szuszpenzió
(a kanalat kétszer kell használni: 5ml+2,5ml)
naponta 3-szor


Végbélkúpok:

- ibuprofen hatóanyagú:  Nurofen 60mg végbélkúp gyermekenek 10x

3 hónapos kortól, 6 kg testsúlyon felüli babáknak.

Adagolás: "Helyezze fel a kúpot a végbélbe (ha lehetséges, székletürítés után). A használat megkönnyítése érdekében, felhelyezés előtt melengesse meg a kúpot a kezében, vagy rövid időre merítse meleg vízbe.
A maximális napi adag 20-30 mg ibuprofén/testsúlykilogramm három vagy négy részletre elosztva a következők szerint:
6,0-8,0 kg testsúlyú (kb. 3-9 hónapos) gyermekeknek a kezdő dózis 1 kúp, a továbbiakban, amennyiben szükséges, 6-8 óránként további 1 kúp adható. 24 órán belül 3 kúpnál (180 mg) több nem adható.
8,0-12,5 kg testsúlyú (kb. 9 hónapos-2 éves) gyermekeknek a kezdő dózis 1 kúp, a továbbiakban, amennyiben szükséges, 6 óránként további 1 kúp adható. 24 órán belül 4 kúpnál (240 mg) több nem adható.
A Nurofen 60 mg végbélkúp gyermekeknek maximum 3 napig adható."


Nurofen 125mg végbélkúp gyermekenek 10x

Adagolás: "12,5-17,0 kg testsúlyú (kb. 2-4 éves) gyermekeknek a kezdő dózis 1 kúp, a továbbiakban, amennyiben szükséges, 6-8 óránként további 1 kúp adható. 24 órán belül 3 kúpnál (375 mg) több nem adható.
17,0-20,5 kg testsúlyú (kb. 4-6 éves) gyermekeknek a kezdő dózis 1 kúp, a továbbiakban, amennyiben szükséges, 6 óránként további 1 kúp adható. 24 órán belül 4 kúpnál (500 mg) több nem adható."


- paracetamol hatóanyagú: Mexalen 125mg végbélkúp csecsemőknek 6x

3 hónapos kortól. Adagolás: "Ha az orvos másképpen nem rendeli, szokásos adagja:


A maximális napi (24 óra) adagot semmiképpen nem szabad túllépni, és a következő végbélkúp felhelyezéséig (amennyiben szükséges) eltelt idő legalább 6 óra legyen.
A kúpot lehetőség szerint székletürítés után kell mélyen a végbélbe helyezni. A kúpot a jobb felhelyezhetőség érdekében kézben kell melegíteni vagy rövid időre forró vízbe mártani."


Mexalen 250mg végbélkúp kisgyermekeknek 6x

Adagolás:
Mexalen 500mg végbélkúp iskolás gyermekeknek 6x

Adagolás:Tabletta: Nurofen non aqua 100mg szájban oldódó tabletta gyermekeknek 12x (ibuprofen hatóanyag)

- Eper ízű.

"A tabletta bevétele: helyezze a Nurofen Non-Aqua szájban diszpergálódó tablettát a nyelvére, várja meg, amíg feloldódik, majd nyelje le. Víz nem szükséges a készítmény bevételéhez.
A Nurofen Non-Aqua tablettát mindig a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
Fájdalom és láz csillapítására: A Nurofen Non-Aqua tabletta gyermekeknek napi adagja 20-30 mg/ttkg több részletre osztva.
Ez az adagolás az alábbiak szerint érhető el:
6-9 éves gyermekek: Kezdő adagként 2 szájban diszpergálódó tablettát kell bevenni, szükség esetén 4-6 óránként további 2 tablettát be lehet venni. A maximális napi adag nem haladhatja meg a 6 tablettát.
10-12 éves gyermekek: Kezdő adagként 3 szájban diszpergálódó tablettát kell bevenni, szükség esetén 4-6 óránként további 3 tablettát be lehet venni. A maximális napi adag nem haladhatja meg a 9 tablettát."


Van még egy hatóanyag, amelyről feltétlenül fontos tudni, ha a gyermekkori láz- és fájdalomcsillapításról van szó.  Mégpedig azért, mert alkalmazása TILOS!
Az aszpirinről van szó. A Reye-szindróma vírus okozta fertőzés (himlő, influenza...) esetén alakulhat ki, ha gyermekünknek aszpirint adunk.
A Reye-szindróma igen ritka, életveszélyes kórkép, amely főként 3 és 12 éves kor közötti gyermekeket érinti.
A fertőzés után 4-5 nappal hányinger és hányás alakul ki. Egy nap leforgása alatt idegrendszeri tünetek jelentkeznek (agyi duzzanat alakul ki): zavartság, nyugtalanság, dezorientáció (tájékozódás zavara), amely görcsökkel társulhat. Nagyon súlyos esetben a végkimenetele kóma és halál.
A betegség a májat is érinti, véralvadási zavarok, vérzés is jelentkezhet.
A betegség lefolyása, súlyossága esetenként változó. Függ az agyi duzzanat mértékétől. A gyógyult betegek nagy része teljesen egészségesnek tekinthető (kétszer rendkívül ritkán fordul elő egy gyermeknél), kisebb százalékban - főként azoknál, akiknél súlyosabb volt a betegség lefolyása – a szellemi visszamaradottság, idegsérülés (rendellenes izommozgások), görcsre való hajlam maradandóvá válik.
Gyógymódja sajnos nincs. Intenzív osztályon tüneti kezelésben részesül. (vérzéscsillapítás, görcsrohamok megelőzése...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése