2011. november 27., vasárnap

(Ajak)herpesz kezelése.



A mai bejegyzésben a herpesznek azon formájáról esik szó, amely leggyakrabban az ajak részen, ritkábban az arc más területein jelentkezik.(Az esetek nagy százalékában a Herpesz Simplex 1-es vírus - HSV1 - okozza.)

Sajnos nagyon kevés olyan ember van, aki élete során ne esett volna át legalább egyszer a herpesz okozta kellemetlen tüneteken. Ha viszont egyszer átesett, valószínűleg többször visszatér(t.)...

Mivel az első HSV1 fertőzés után a szervezetben tünetmentesen lappang és bizonyos hatásokra (stressz, legyengült állapot, ételek, láz, kimerültség, napsütés, menstruáció...) újra megjelennek a tünetek. Az érintett területen égő, viszkető érzéssel, kipirosodással kezdődik, majd apró hólyagok jelentkeznek, amelyek kis idő után kifakadnak és sárgás, nedvező, hámhiányos területté alakul.



Házi praktikái mindenkinek vannak, de ami az egyik embernél beválik, másnál nem hat.

Nálam például, ha még az égő, viszkető szakasznál otthon vagyok (és természetesen nem alszom, mert sajnos általában éjszaka szokott előjönni), egy jégkockával 99%-ban megakadályozom, hogy kijöjjön. Addig hűtöm az adott részt, amíg el nem múlik a feszülő, égő érzés.

Van aki a kezdeti szakaszban valamilyen magas alkoholtartatmú itallal, fokhagyma reszelékkel, grapefruit-, vagy propolisz-cseppel, parfümmel, fertőtlenítő szerrel (pl.: Phlogosol oldat)... tudja megállítani. (Ez természetesen rendben is van, hisz mindegyik felsorolt szer rendelkezik fertőtlenítő, vagy vírusölő hatással. Ha beválik valamelyik, hisznek benne, alkalmazzák bátran!), de van aki a már kialakult hólyagocskákat maratja le ilyen szerekkel...(Ebben az esetben számolni kell azzal, hogy nem csak a hólyagokat marjuk fel, hanem nagyobb területen okozunk hámhiányt, ami így nehezebben is gyógyul!)


Hosszú évek tapasztalata mondatja velem, hogy nem éri meg drasztikusan kezelni, mert a végén csak egy elhúzódó, nehezen gyógyuló problémává válik, ami normális esetben 5-10 nap alatt szépen regenerálódott volna. 


Érdemes vírusölő hatóanyagot tartalmazó krémekkel (akár gyógyszeres, akár gyógynövényes) kezelni, nagyon jó tapasztalatok vannak a hatóanyagot nem tartalmazó herpesz elleni tapaszokról, illetve utókezelésnek hámosító kenőcsöket érdemes bevetni.



Most pedig mindezekről egy kicsit bővebben!

Általános tudnivalók a kezelésről:

A fertőzött terület minden kezelése előtt és után is mosson kezet, a fertőzés súlyosbodásának, ill. továbbterjedésének megakadályozása érdekében. A hólyagos, illetve a nedvező szakaszban is fertőző betegségről beszélünk, így nagyon vigyázni kell, hogy kerüljük a más emberekkel való érintkezést; evőeszközöket, poharakat... alaposan mossuk el. Kerüljük a törölközővel való dörzsölését és a törölköző további használatát.

A herpesz vírusok a szem szaruhártyájának fekélyesedését is okozhatják, így vigyázni kell, nehogy a szeméhez érjen.


Gyógyszernek minősülő antivirális hatóanyagot tartalmazó krémek:

- Aciklovir hatóanyagú krémek (Zovirax krém, Telviran krém, Herpesin krém):

Ez a hatóanyag a keskeny spektrumú vírusellenes szerek közé tartozik, viszont alkalmazási területén igen hatékony. Képes leállítani a herpesz vírus szaporodását. (reprodukcióját). Megfelelő tapasztalat hiányában terhesség és szoptatás alatt csak az orvos kifejezett utasítására alkalmazható. 

- Aciklovir hatóanyagú stift (Viranti 50 mg/g külsőleges gyógyszeres rúd)

A Viranti herpesz kezelésére szolgál. A hatóanyag az aciklovir, amely egy vírus elleni vegyület. A készítményt a herpesz első jeleinek (pl. csípő, viszkető érzés) észlelésétől kell alkalmazni. Ha már kialakult a herpesz, a gyógyulás felgyorsítására is alkalmazható.


A Viranti‑t naponta ötször, kb. négyórás időközönként - az éjszaka kihagyásával - kell alkalmazni. A Viranti‑t minél előbb, a lehető legkorábbi stádiumban (prodromális vagy erythemás szakasz) kell felvinni a léziókra vagy kezdődő léziókra. A kezelést későbbi (papula vagy hólyagos) szakaszban is el lehet kezdeni. A terápiát legalább 4 napig kell folytatni. Ha nem következik be gyógyulás, a kezelés összesen legfeljebb 10 napig folytatható.


- Aciklovir + hidrokortizon kombinációk: Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

A Zovirax Duo két hatóanyagot tartalmaz: aciklovirt és hidrokortizont. Az aciklovir egy vírusellenes hatóanyag, amely segít legyőzni az ajakherpeszt okozó vírust. A hidrokortizon egy enyhe szteroid, amely csökkenti az ajakherpesszel járó gyulladást.


A Zovirax Duo krémet az ajkakon és az ajkakhoz közeli bőrterületen jelentkező herpesz korai jeleinek és tüneteinek (pl. bizsergés, viszketés, illetve bőrpír) kezelésére alkalmazzák, hogy csökkentsék a herpeszes hólyagok kialakulásának esélyét felnőttek és serdülők (12 éves és idősebb) esetén.


- Penciklovir hatóanyagú krém (Fenivir krém):

Az aciklovirhez hasonló kémiai szerkezetű és spektrumú antivirális szer. Szintén leállítja a reprodukciót, de magában a hatásmechanizmusukban eltérés van - ezt inkább nem fejtem ki! :) Terhesség és szoptatás alatt csak orvosi utasításra alkalmazható.


- Epervudine hatóanyagú kenőcs (Hevizos kenőcs):
GYÁRTÁSA ÉS FORGALMAZÁSA MEGSZŰNT!

Magyar fejlesztésű hatóanyag! Hasonlóan el előző két hatóanyaghoz megállítja a herpesz szaporodását. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható!


Gyógynövény kivonatot tartalmazó, egyéb terméknek minősülő krémek:

- Richtofit gél herpesz kezelésére: 

"Hatóanyagai: Citromfű, édesgyökér, cickafarkfűolaj, bisebold, allantoin, kollagén. Javallat: Az ajkakon és a genitáliában hatásos a herpers simplex kezelésében. 

Richtofit herpesz gél

Gátolja a hólyagok kifejlődését, enyhíti a kellemetlen tüneteket."


- Naturland Herpesil gél:

"Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását kísérletek igazolják. 

Naturland Herpesil krém

A készítmény komponenseinek a Herpes simplex (I) vírusszaporodást gátló (citromfű), gyulladáscsökkentő (kamillavirágzat, kanadai és magas aranyvessző virágos hajtás, tüdőfű levél), fertőtlenítő, bakteriális utófertőzést gátló (vérehulló fecskefű virágos hajtás, kerti és spanyol kakukkfű levél és virág, kamillavirágzat), sebgyógyító (cink-szulfát-heptahidrát, vérehulló fecskefű virágos hajtás) hatását szakirodalmi adatok igazolják."


- Thermál herpeszkrém: 

Leírás: "Klinikai vizsgálatok szerint használata gyorsítja a hólyagok beszáradását, megakadályozza azok pörkösödését és az újabb hólyagok keletkezését. 


A krém természetes hatóanyagai, -a gyógyvizes közegben bioszintézissel előállított metalloproteinek- a szokásos gyógyulási időt látványosan lerövidítik."


Tapaszok:

A korábban forgalomban lévő tapaszok (Compeed, Herpatch) már nem beszerezhetőek.

Dermaplast herpesz tapasz 16x

A DermaPlast herpesztapasz öntapadó hidrokolloidból áll, amelynek felsõ részét poliuretán film fedi. A tapasz csökkenti a sebre ható nyomást, enyhíti a fájdalmat, valamint párnázza a sebet. 


A hidrokolloid gélrétege a sebgyógyulást kedvezően befolyásoló nedves sebkörnyezetet teremt. A tapasz meggátolja a víz, a szennyező anyagok és a baktériumok behatolását a sebterületre, továbbá optimális rögzítést és kiváló viselési kényelmet biztosít.


Bevételre szánt, recept nélküli étrendkiegészítő-készítmények:

- Lizin-C kapszula:

A lizin egy esszenciális aminosav, amely immunrendszer erősítő és vírusellenes hatással bír. A kapszulában található C-vitamin szintén segíti az immunrendszer működését.


- Epavir kapszula:

A lizin mellett tengeri halolajból származó omega-3 zsírsav észtereket tartalmaz. 

Leírása: "Az Epavír kapszula - természetes hatóanyagai révén - megfelelő készítmény a feszítő érzés és fájdalom megszüntetésére, a tünetek hevességének csökkentésére a gyógyulási periódus lerövidítésére."

Sebgyógyulást elősegítő, hámosító hatású krémek: Neogranormon kenőcs, Bepanthen kenőcs


Csodát egyik módszertől se várjunk! Nem fog 1-2 nap alatt nyom nélkül elmúlni a herpesz. Ezek a készítmények csak segítenek, hogy hamarabb lefusson a betegség, illetve megakadályozzák a vírus további szaporodását.




50 megjegyzés:

  1. Szuper ez az összegyűjtés. Én ezek közül a természetes hatóanyagúakat részesítem előnyben. A propoliszos herstat nekem nagyon bevált. Jó pár nappal hamarabb gyógyul mint amikor nem használtam.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :) Igyekszem minden témában ennyire átfogó és alapos lenni! Jó hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Tényleg átfogó és alapos. Most néztem meg éppen a herstat oldalát valami miatt és látom hogy játszani és nyerni lehet. Gyorsan regisztráltam, hátha nyerek sose lehet tudni. És a piros kanapé nagyon vonzó. :)

    VálaszTörlés
  4. Időben felraktam a Compeed nappali tapaszt és nem jött elő, pedig már 1 hete is van, mikor éreztem az égő-viszkető érzést. Remélem máskor is sikerül így megelőzni. Meg itt olvastam az omega-3 előnyös hatását, egész véletlenül, de ezt is elkezdtem szedni két hete :D Szóval ezekben lehet valami realitás. Nekem szerencsére évente 1x jön elő, de elég rossz attól rettegni, hogy mikor tör ki az emberen :S

    VálaszTörlés
  5. Tudja valaki, hogy miért szüntették meg a richtofit herpesz gélt, nekem csak ez működött a többitől csak romlik az állapotom. Ha észreveszem időben és bekenem vele ki sem fejlődik, de ha mégis, akkor 2-3 nap alatt túl vagyok rajta, ha mást használtam hetekig húzódott nem javult, ha semmit nem csináltam vele előbb elmúlt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudok róla semmi közelebbit, de igyekszem megtudni valamit!

      Törlés
    2. Nekem is ez használt a legjobban és ráadásul még a legolcsobb is volt. Lehet, hogy pont ez volt a baj ? Komolyan: én sem tudom, miért tűnt el ?

      Törlés
    3. János, már újra kapható a Richtofit Ajakherpesz Gél! Nekem is azt volt a legjobb eddig...

      Törlés
    4. Már újra kapható! A múlt héten vettem én is.

      Törlés
  6. Furcsa, de Telvirantól csak még jobban kijött rajtam anno a nyavalya. A Compeed az jó volt, amikor éreztem az égő érzést, akkor lefedtem és ki sem jött.
    A grapefruit magolajat halllottam, h az jó erre még, de marhára csípte a számat nekem.

    VálaszTörlés
  7. Egy olyan kérdésem lenne, hogy az is herpesz, ami a száj alatt valamelyik oldalon előjön? Ugyanúgy viszkető, égő érzés van, meg ki is szárad azon a részen. A fentebb felsoroltak közül ezekre a tünetekre is jó valamelyik, vagy valami más lehet a gond?
    A választ előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így látatlanban sajnos nem tudok tanácsot adni! A bőrön is jelentkezhet herpesz. (Az arc bármely pontján, sokaknak pl. az orr alatt.)
      Így lehet az is, de más is. Ha nem múlik, vagy romlik a helyzet, forduljon vele orvoshoz!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
    2. Szajon belul afta szokott kijonni

      Törlés
  8. Nekem a herpatch rettenetesen nem vált be (egyszerűen nem tudom felragasztani, ez a vízzel való felragasztás simán képtelenség :), viszont a compeed igen, és a propoliszos cucc meg pláne nagyon jó.

    VálaszTörlés
  9. Azt szeretném megkérdezni,hogy a herpesz mennyi ideig fertőz?Ha már eltűnt a helye vagy még épp egy nagyon picit látszik,utána még továbbra is fertőző?
    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már maguk a hólyagok, a gennyező állapot megszűnt, és "csak" a felszíni hámsérülés maradt utána, akkor már nem fertőz.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  10. Sok mindent kirpóbáltam a legjobb árban lévő Richtofit Ajakherpesz gélt vállt be a legjobban!

    VálaszTörlés
  11. Sok mindent kipróbáltam, de legjobb árban lévő Richtofit Ajakherpesz gél volt a legjobb...

    VálaszTörlés
  12. A Richtofit vált be a leginkább, és az van a legjobb árban is!

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok, nagyon jó ez az összegyűjtés, gratulálok a szerkesztőnek.
    Sajnos, átéltem már én is a herpesz örömeit és valamilyen szinten fogékony vagyok rá (évi 1-8 alkalom, abszolút változó) Az én esetemben a herpesz mindig hatalmasra nő, tele van hólyaggal, nehezen gyógyul (2hét), viszket és fáj. A létező összes módszer kipróbáltam már a felsoroltak közül.
    Nekem a legjobban a Compeed herpesztapasz vált be. Eléggé kételkedtem a működésében, hiszen "nem szellőzik" (nem is kell neki, mint kiderült) és nem hittem a 4 napos ígéretben sem. Nos, a termék viszont tényleg azt nyújtja, amit leír. Hihetetlen számomra is, de végre nem kell kenegetnem folyamatosan a számat + mindenkinek magyaráznom, hogy igen..herpeszem van.
    Számomra a Compeed tapasz a tökéletes herpesz elleni megoldás.
    1. Nem nő meg hatalmasra a herpesz.
    2. A kis hólyagok nem fájnak és nem ég a szám.
    3. 4 nap alatt tényleg elmúlik (varasodással együtt).

    VálaszTörlés
  14. Herstat kenocsot alkalmazom de semmi változás mintha nem.is használnám

    VálaszTörlés
  15. Senki nem próbálta még az aloe verát? Kaptam a barátnőmtől egy hatalmas, vastag húsú levelet, amit az egyik saját növényéről vágott le. Felszeltem, meghámoztam és rátettem. Egy éjszaka alatt leszedte a gyulladást róla, másnap, pedig elkezdett hegesedni. Mivel még soha életemben nem volt herpeszem, kérdésem lenne, hogy miután képződött rajta a vastag var, utána már nem szabad kenni semmivel, mert az felpuhítja és idő előtt leválik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már "csak" a var van, akkor vírusölőre nincs szükség. Hámosítani lehet, azzal gyorsabbá tehető a gyógyulás. (Neogranormon, Bepanthen...)

      Törlés
  16. Kb 20 éve küzdök a herpesszel, általában éves szinten 1-5 alkalommal jött elő mindig is, az elmúlt 3 hónapban azonban gyakorlatilag folyamatosan herpeszem van, még be sem gyógyult a seb, már jön ki a következő. Februárban végigcsináltam egy 800mg-is Telviran kúrát, napi szinten szedek komplex B vitamin készítményt, valamint 1000 mg C-vitamint, egészségesen táplálkozok, mozgok, nem stresszesebb az életem, mint korábban.Nem hiszem, hogy ennek szimplán csak az lenne az oka, hogy hajlamos vagyok a herpeszre. Mit tudok még tenni? Érdemes kivizsgálásokra járkálni, hátha ennek valami belső oka van, és ha igen akkor merre induljak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lizin tartalmú készítményt próbált már?

      Törlés
    2. Szia. Tavaly ősszel nekem is 3 hónapig szinte folyamatosan herpeszem volt, mindig máshol jött ki. Azóta szedek cinket minden nap és iszok echinacea teát, ezek erősítik az immun rendszert. Nekem nagyon bevált, november óta most jött ki először, valószínűleg a stressz miatt. Most a gyömbér teát fogom kipróbálni, az is jó immun erősítő állítólag.

      Törlés
  17. Igen próbáltam korábban, de az sem volt hatásos. Szedtem már Telvirant, Isoprinosine-t, Lizin C-t, Epavir-t az elmúlt évek során, de minden alkalommal nem sokkal a tabletták beszedése után kijött egy herpesz.

    VálaszTörlés
  18. kipróbáltam a richtofitet, fenivirt, de egyik sem csinált semmit.
    herstatot használok, ha kijön rajtam. szépen lehúzza a hólyagokat és mintha ápolná is az ajkakat. szép lett miután elmúlt a seb. amit a legjobban szeretek benne, hogy olyna gyorsan elmúlt a csípő, kellemetlen fájdalom.

    VálaszTörlés
  19. Pár nap múlva altatásba történő műtétem lesz, a stressz miatt kezd kijőnni a herpeszem. Igaz, hogyha már kijőtt a vírus akkor nem altathatnak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre az aneszteziológus orvos fog tudni válaszolni. Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésére.

      Törlés
  20. Nekem az aole vera first alkalmazása vált be! Amikor érzem, hogy kijönnének egy vattakoronggal ecsetelem, így nem tudnak a hólyagok kiteljesedni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is több jó visszajelzést hallottam róla!

      Törlés
  21. Nekem bevált a "Rhus toxicodendron 30 ch" elnevezésű homeopátiás gyógyszer golyócskák. Amikor észreveszem a bizsergő érzést, azonnal beveszek belőle 2 golyócskát. Naponta 3 alkalommal veszem be a két -két golyócskát, amíg el nem múlik a bizsergés. Előfordul, hogy csak egy alkalommal veszem be, mert már nincs rá szükségem. Amióta használom ezt a gyógyszert,(recept nélkül kapható) azóta nem fejlődött ki herpeszem. Csak dicsérni tudom, próbáljátok ki.

    VálaszTörlés
  22. Érdemes HPV tesztet csináltatni,mert állitólag akkor gyakrabban jön ki az ajakherpesz

    VálaszTörlés
  23. Üdvözlöm!
    Nekem az inyemen van herpesz már lassan egy éve. A fogászati kezelés során kaptam. Eleinte a fogorvos ecsetelte valamivel, aztán néhány alkalom után azt mondta, hogy nem tud vele mit kezdeni, szedjek több c-vitamint. Phologosollal ecsetelgetem, de semmi javaulás. Miért nem múlik el??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Minél hamarabb forduljon a problémájával orvoshoz!
      Egyrészt, hogy valóban herpeszről van-e szó. Másrészt, ha az, létezik tablettás kezelés ellene, de receptköteles.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  24. Üdvözlöm!Nekem az lenne a kérdésem,hogy egy évben egyszer,max kétszer jön ki az arcomon herpesz amit kezelek zovirax-al el is múlik,rendesen már nincs rajta seb se.Csak pattanás jön ki ott ahol a herpesz keletkezett és véletlenül kinyomtam és most kezdődig akkor előröl mert megint elkezdett úgy viszketni..,meg olyan érdes... Válaszát/válaszokat előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező!

      Lehet, hogy az nem pattanás volt még, hanem a herpesz fertőzésre jellemző gennyes hólyagocska.
      Ebben az esetben előfordulhat, hogy újra kezdődik az egész.
      Gyors gyógyulást kívánok!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  25. Üdvözlöm!
    Nekem az orrom alatt jött ki a herpesz mit kenjek rá vagy mit csináljak vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kitti!

      A cikkben felsorolt krémek bármelyikét kipróbálhatja az orr alatti területen. A tapaszok sajnos nem fognak megfelelően tapadni, így azok ebben az esetben nem használhatóak.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  26. Jo napot!
    Par honapja(2-3) volt herpeszem ketto is az ajkamon, azota nem mulik el, vagyis en aktivnak latom, mert e helye megmaradt, ket elenk piros folt, voltam borgyogyasznal es kaptam gyogyszert, de nem lett jobb

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elizabet!

      Ha továbbra is jelen van a vírus (ég, viszket, gennyes hólyagok újra előjönnek), akkor vírusölő krémet vagy herpesztapaszt ajánlok.
      Ha "csak" hámhiány okozza a problémát, akkor Neogranormon vagy Bepanthen krém segíthet.

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  27. Elnezest ,Elizabet voltam

    VálaszTörlés
  28. Kedves Júlia!
    Kislányomnak most van először herpesze. Elég csúnya, az ajkán kezdődött, már az állán és a szája körül is van. Sok mindennel próbálom kezelni. Az lenne a kérdésem, hogy a száraz-nedves gennyes felületeket (nem hólyag már) hagyjam míg magától leszárad, vagy inkább jobb leszedni? Úgy tűnik semmi nem használ...Ijesztőnek tűnnek ezek a sárgás gennyes sebek és új hólyagok is vannak megint!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!

      Rettenetesen sajnálom, hogy csak most tudok írni!
      Nagyon bízom benne, hogy azóta teljesen rendbe jött a leányzó!
      Ha valóban herpesszel állunk szemben, a sárgás, gennyes sebet sem szabad bántani. Jobb hagyni, hogy magától száradjon le.
      A Compeed herpesz tapasz sokat enyhíthet a tüneteken. Nyugtatja, csökkenti a fájó, égő, feszülő érést.

      Jó egészséget kívánok Önöknek!

      Üdvözlettel,
      Dr.Szabó Júlia

      Törlés
  29. Nagyon jó ez az összefoglaló! A Richtofit nekem nem jön be. Enyhíti ugyan az égő érzést de pár óra múlva olyan vörösesbarna a bőr, mintha égés lenne. Most vírusölőnek 4,5 %-os ecetet használtam, a hólyagok elmúlása után Bepanthen Plus kenőcsöt. Csodaszer ide-oda,a herpesz az immunrendszer állapotától függően hol erősebben, hol gyegébben támad. Ezért van az hogy hol sikerül az elején elcsípni, hol meg 2-4 hétig tart míg elmúlik. :(

    VálaszTörlés
  30. Sziasztok
    Tegnap reggel egy nagy herpeszel kelletem
    Iszonyú genyes és nagyon sok hólyag van
    A szám szét van tagadva iszonyuan fáj ég viszed aludni sem bírok.
    Van herpesztapaszom de félek feltéttel ne hogy csúnyább legyen.soha semmilyen krém nem vált be még.
    Most aloeverával kenem
    De nem igen használ az sem

    VálaszTörlés