2011. július 18., hétfő

Gyógyszertárban kiadható alapanyagok.



    Elérkezett a lekvár készítés, befőzés ideje. Mindennapos -nálunk legalábbis-, hogy keresik a szalicilsavat, citromsót, nátrium-benzoátot, pácsót a téli sonka készítésnél, vagy szezontól függetlenül egy csomag szódabikarbónát, timsót...
Ezek az alapanyagok viszont már nem kiadhatóak (recept nélkül).
Igyekszünk mindig részletesen elmagyarázni, hogy miért is van ez; így szerencsére vásárlóink többsége megérti, bár nyilván senki nem örül neki.

   Azt a részét nehéz elfogadniuk, hogy ha élelmiszerboltban megvehetik, akkor a patikák miért nem adhatják ki. Pedig nagyobb a bizalmuk a gyógyszertárakban található alapanyagok iránt. Tisztábbnak, jobbnak tarják. Méltán. Hisz az általunk használt alapanyagok gyógyszerkönyvi minőségűek, annak megfelelő tisztaságúak.
Rengetegszer hallottam, hogy a bolti tartósítótól felforrt a savanyúság, megromlott a szörp, bezzeg régen a patikai...

Az hogy a szódabikarbónát évek óta szedi a gyomorsavra (Ezt szakmailag egyébként nem tartom helyesnek. Nagyon érik egy bejegyzés a gyomorsav problémákról; már az előző cikkben is előkerült, lehet ez lesz a következő...) - a boltira rá is van írva, hogy gyógyászati célra nem alkalmas, de megvehető -, mitől olyan „veszélyes” a gyógyszertári, hogy csak receptre lehessen kiadni.


És a magyarázat.

A gyógyszertárak bár nem minősülnek gyógyintézeteknek, működésükre mégis külön jogszabályok vonatkoznak, amelyek meghatározzák működésük körét, így például ha valaki a szódabikarbónát mosópor mellé adalékanyagnak, sütéshez, vagy fogmosáshoz szeretné vinni; a borsavat rovarriasztáshoz, vagy a szalicilsavat/nátrim-benzoátot/citromsót befőzéshez, az nem minősíthető gyógyászati felhasználásnak, így a gyógyszertárak nem jogosultak kiadásukra. (akár akarják, akár nem)


Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004.(IV.28.)ESzCsM rendelet 13§ (7) bekezdése (http://www.eekh.hu/jogszabalyok/2004_44.pdf) szerint gyógyszeranyag gyógyászati célra önmagában vény nélkül csak akkor és olyan mennyiségben adható ki, ha az egyszeri kiadásra alkalmas adagját a FoNo (Formula Normales – Szabványos Vényminták Gyűjteménye) meghatározza. Ettől eltérő kiadás nem gyógyászati célú felhasználásnak minősül, így erre a veszélyes és/vagy ellenőrzött anyagok forgalmazására meghatározott szabályokat tartalmazó külön jogszabály rendelkezései irányadóak.
Ez utóbbiban kapunk magyarázatot a szódabikarbóna kiadásának tilalmára: "alkalmazása gyomorsav csökkentésére korszerűtlennek bizonyult"; illetve megtalálhatjuk benne azoknak a gyakran keresett anyagoknak a listáját, amelyeknek nincs terápiás felhasználásuk, illetve nem indokolt, így kiadásuk tilos:

Acetonum (aceton)
Acidum citricum (citromsó, citromsav)
Ascidum salicylicum (szalisilsav)
Acidum tartaricum (borkősav)
Alumen (timsó)
Glucosum (glükóz)
Kalium nitricum (pácsó)
Natrium benzoicum (nátrium-benzoát)
Natrium tetraboricum (bórax)


És amiket jogszabály szerint lehet:
- Fono-ban szereplő anyagok, maximálisan kiadható mennyiségük:

Acidum chloratum dilutum 10% (10%-os hígított sósav) 50g: savhiány esetén, gyomorsav és egy fehérje- ill.polipeptid-bontó enzim, a pepszin, elválasztását fokozza.

Acidum lacticum dilutum (hígitott tejsav) 150g: fertőtlenítő, hüvely irrigálásra helyi fertőzés esetén

Aluminium acetikum tartaricum solutum (Burow-oldat) 100g: a gyulladáscsökkentő, enyhe fertőtlenítő hatású, borogatásra (a régi Burofix tabletta helyett)

Magnesii sulfas heptahydricus (keserűsó) 100g: hashajtó

Natrium sulfuricum (hashajtósó, glaubersó): hashajtó



Oleum jecoris (csukamájolaj) 200g: A-és D-vitamin tartalmú (nem gyógyászati céllal: hajpakolás, bőrápolás)

Oleum ricini (ricinusolaj) 30g: hashajtó (nem gyógyászati céllal: hajpakolás, bőrápolás)




- OGYI rendelet alapján:

Acidum ascorbicum (aszkorbinsav, C-vitamin) 10g: C-vitamin pótlás (nem gyógyászati céllal:  tea ízesítés)

Alcoholum dilutum 70% (70%-os hígított alkohol) 50g: fertőtlenítés (nem gyógyászati céllal: zsírtalanítás - pl lejátszófejek, folttisztítás)

Benzinum (benzin, sebbenzin) 200g: fertőtlenítés (nem gyógyászati céllal: folttisztítás)

Fructosum (fruktóz, gyümölcscukor) 1000g: inzulintól függetlenül képes lebomlani, így cukorbetegek számára édesítéshez

Oleum helianthi (napraforgóolaj) 100g: csecsemőápolás-fürdetés előtt; koszmó eltávolításához


Paraffinum liquidum (folyékony paraffin) 50g: hashajtó  (nem gyógyászati céllal: bőrpuhítás)

Talcum 500g: szárító, viszketéscsillapító hatású

Vaselinum album (fehér vazelin) 50g: bőrpuhító


Remélem hasznos volt ez a kis kitérő!