Ceumed akció

Ceumed akció
Ceumed akció

2011. január 19., szerda

Köptetés vagy köhögéscsillapítás? -1.rész


Frissítve: 2014.április 22-én

Itt a bejegyzés, amit ígértem, remélem megérte rá várni! :)

Az egyik legelső visszatérő problémaként találkoztam ezzel pályám kezdeten. Bejött a vevő és köhögéscsillapítót/köptetőt kért, majd visszajött, hogy ez nem jó, neki nem ilyen a köhögése. Hamar rájöttem, hogy sokan nincsenek tisztában mi a kettő között a különbség, vagy inkább csak nem gondolják végig. Azóta bármit kérnek, én részletesen kikérdezek mindenkit, hogy milyen is az a köhögés…

A köhögés a szervezet egyik védekező mechanizmusa, amely megtisztítja a légutakat az idegen anyagoktól, a feleslegben termelt váladéktól.

A köhögés kétféle lehet:

- egyrészt a produktív köhögés, amelynek célja van (az idegen anyag vagy a váladék eltávolítása), ilyen esetben nem kell a köhögést csillapítani, mivel a visszamaradt váladék rontja a légzésfunkciót, másodlagos fertőzéshez vezethet.

- a másik, az inproduktív, vagy más néven száraz köhögés. A köhögésnek ez a fajtáját okozhatja gyulladásos folyamat, egy másik gyógyszer mellékhatása, kémiai vagy mechanikai inger, jellemző a meghűlések kezdetén ill. végén, nagyon száraz levegőjű szoba (különösen télen, fűtésszezonban). Ebben az esetben egyrészt a cél a kiváltó ok megszüntetése (tünetet okozó gyógyszer megtalálása és lecserélése, párologtatás…), másrészt köhögéscsillapító adása, ugyanis a köhögés a beteget nagyon kifáraszthatja.

Először a köhögéscsillapítókról írok, majd - kicsit bővebben - a gyakrabban használt köptetőkről.

Köhögéscsillapítók: céljuk a köhögés gyakoriságának és intenzitásának csökkentése.

Kicsit idegennek tűnhet, de hatóanyagként csoportosítom a gyógyszereket, így látszik, hogy sok készítmény, amelyeket egymástól függetlenül is ismerünk, valójában ugyanazt tudják - nincs új a nap alatt. :)


1. Dextrometorfán hatóanyag tartalmú:

- Robitussin Antitussicum szirup
- Robitussin Junior szirup
- Rhinathiol köhögéscsillapító szirup (felnőtt, gyerek)
- Meddex Wick méz ízű szirup és szopogató tabletta

A köhögési központon keresztül hat (centrális támadáspontú), a köhögési reflex ingerküszöbét megemelve sikerül csökkentenie a köhögést.

A hatóanyag jól tolerálható, ritkán okoz mellékhatást. Inkább csak túladagoláskor jelentkeznek nem kívánt tünetek. Ilyen például a szédülés, a fáradtság, a gyomor-bélrendszeri panaszok…
2. Prenoxdiazin hatóanyag tartalmú:

- Rhinathiol Tusso tabletta
- Libexin tabletta


Hatását 3 mechanizmuson keresztül fejti ki:

- helyi érzéstelenítő hatásának köszönhetően a perifériás köhögési receptorok ingerlékenységét csökkenti

- hörgőtágító hatású

- a légzőközpont aktivitását kis mértékben csökkenti (de a légzést nem gátolja!)A légzést könnyíti és a köpet mennyiségét is befolyásolja.  Köhögéscsillapító hatása 3-4 órán át tart. 


3. Butamirát hatóanyag: - Neo Citran Antitussive köhögéscsillapító szirup 
-FORGALMAZÁSA MEGSZŰNT. EZ A HATÓANYAG MÁR CSAK RECEPTKÖTELES KÉSZÍTMÉNYEKBEN TALÁLHATÓ MEG.

Számomra az egyik legérdekesebb hatóanyag. Centrális hatásúnak tartott köhögéscsillapító. Hatásmechanizmusa tisztázatlan! Köhögéscsillapító hatása mellett javítja a légzésfunkciót. Nagy dózisban is jól tolerálható, így felnőttek és gyerekek is szedhetik (6 éves kortól).


4. Gyógynövények:

- Lándzsás útifű: A növény leveléből készült forrázatot, tinktúrát vagy szirupot a légutak megfázásos-gyulladásos megbetegedéseiben (torokgyulladás, légcsőhurut) használjuk. Bevonó, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.


-Méz:

A virágok nektárjából származó méz nem csak finom, hanem bevonja a gyulladt torkot, mérsékli a köhögési ingert és enyhe köptető hatású.
Nem véletlenül kell sok forró mézes teát inni meghűlés esetén! :)
-Izlandi zuzmó:

Köptető és köhögéscsillapító hatása is van. Egyrészt csökkenti a köhögési ingert, másrészt segít a nyák kiürülésében. A zuzmósavak antibakteriális tulajdonsága is jól jön a felsőlégúti megbetegedéseknél. Beszerezhető tea, szirup, szopogatós tabletta formájában.


-Orvosi ziliz gyökér és levél:

Torokgyulladás esetén teaként elfogyasztva, a gyulladt nyálkahártya bevonására, a köhögés csökkentésére (ritkábban gyomorhurut, gyomorfekély esetén) használható.
5. Komplex hatásúak: Köhögéscsillapító és köptető hatásuk egyaránt van. 
- Erigon szirup: 
Hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét, elősegíti a tapadós nyák elfolyósítását. 
- Bronchostop köhögés elleni oldat, pasztilla, illetve Bronchostop sine oldat néven alkoholmentes változat a gyerekeknek
A termék hagyományos növényi gyógyszer, kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazandó. A torokban lévő irritáció enyhítésére és megfázáshoz társuló köhögés esetén köptetőszerként.

Hatóanyagai:
- kerti és spanyol kakukkfű levél és virág:köptető hatású
- orvosi zilíz gyökér: bevonó, nyugtató hatású 
- Stodal szirup:
Homeopátiás gyógyszerkészítmény, amely a szervezet öngyógyító törekvését serkeni.
Hatóanyagai:
Pulsatilla: akut és krónikus orrnyálkahártya-gyulladás, elsősorban az íz- és szagérzés elvesztésével járó, visszatérő orrgaratgyulladás, hörghurut kezelésére.

Rumex crispus: akut és krónikus gége- és légcsőgyulladás, amennyiben a rohamokban jelentkező köhögést a hideg levegő belélegzése váltja ki vagy súlyosbítja.

Bryonia dioica: fokozatosan kialakuló láz; száraz nyálkahártyák; száraz, fájdalmas köhögés kezelésére.

Ipecacuanha: hányingert okozó görcsös köhögés; szamárköhögés; akut hörghurut kezelésére, valamint hányingerrel, hányással kísért asztma.

Spongia tosta: akut gégegyulladás; rekedtség; száraz, sípoló nehézlégzést okozó köhögés

Sticta pulmonaria: orrgyök fájdalmával kísért száraz orrnyálkahártya-gyulladás kezelésére; köhögéssel együttjáró homloküreg-gyulladás; orrdugulás-érzet; hátsó garatfalon jelentkező váladékcsorgás.

Antimonium tartaricum: akut és krónikus hörghurut; akut asztmás roham; nehézlégzés; nehezen felszakadó köpet.

Myocardium: a görcsös köhögés következtében "kimerült" szervezetet erősíti

Coccus cacti: erős, rohamszerű, gégecsiklandozást előidéző köhögés kezelésére, amely folyékony, sűrűn folyó köpet ürítésével jár.

Drosera: gége vagy légcsőhurut; görcsös, fullasztó köhögő rohamok kezelésére.
Mára ennyit szerettem volna. (újfent hozzáteszem, hogy a teljesség igénye nélkül...)
Következő alkalommal a köptetőkkel folytatjuk. Remélem hamarosan!!!
:)